Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева става заместник-председател на ЕК и поема ресор "Бюджет"

| обновено на 10.09.14 в 17:51
Снимка: БГНЕС


Председателят на следващата Европейска комисия Жан- Клод Юнкер представи ресорите на новите 27 еврокомисари. 

Българският комисар Кристалина Георгиева поема ресор "Бюджет и човешки ресурси", освен това тя става и заместник-председател на Еврокомисията.

Три от общо седемте заместник-председателски места отиват при силни и компетентни жени. Това подчерта Жан-Клод Юнкер и посочи на първо място името на Кристалина Георгиева. Той обясни, че й е възложил тези отговорности заради безупречната й работа в сегашната Комисия, заради уважението на правителствата и парламентите, което си е извоювала и заради впечатляващите отношения, които е успяла да изгради по цял свят.

Представям своя екип с убеждението, че това ще бъде един успешен екип. Разговарях с всички кандидати, с всеки един по отделно и мога лично да гарантирам за тяхната компетентност и опит в поверената им сфера, каза Юнкер.

Малко след представянето на ресорите Кристалина Георгиева съобщи, че в новата си роля ще отговаря за годишен бюджет на стойност 140 милиарда евро, за 30 хиляди души, които работят в службите на комисията, и че като вицепрезидент ще има координиращи функции:

Първата ми задача ще бъде още тази година да можем да получим допълнително финансиране, за да довършим работата тази година, да се платят тези сметки, които вече са пристигнали и да се приеме бюджета за 2015-а година. Според мен е много важно за самочувствието на нас, българите, да знаем, че ние можем, ние сме силни и можем да стоим на равни нива с останалите страни-членки и с всички в Европа.

За всички европейци, а значи и за българите, много важно е колко ефективно се използват парите на Европа. Нашата страна има повече да догонва и за нас това е  още по-важно. Аз съм убедена, че ще мога да съдействам от тази позиция повече на България да реши най-важния проблем, който не е това да вземем повече пари, а е това, да използваме парите, които вече имаме. Другите две жени заместник-председатели на ЕК са премиерът на Словения Аленка Братушек, която поема Енергийния съюз, и избраната за европейски комисар по външната политика  Федерика Могерини.

Първи заместник-председател обаче ще е досегашният външен министър на Холандия Франс Тимерманс, който ще отговаря за по-добрата регулация в институционалните отношения, върховенството на закона и основните права.

Другите заместник-председатели очаквано са трима бивши премиери – на Финландия - Юрки Катайнен, с ресор „Заетост, растеж и инвестиции“, на Латвия - Валдис Домбровскис, на когото са поверени еврото и социалният диалог и на Естония - Андрус Ансип, който ще отговаря за дигиталния общ пазар. Дигиталната икономика е поверена на досегашния германски комисар Гюнтер Йотингер, икономическите и финансовите въпроси и данъчната политика - на френския представител Пиер Московиси. За финансовата стабилност и капиталовите пазари ще отговаря британският еврокомисар Джонатан Хил.

За регионалната политика ще отговаря румънският комисар, за заетостта – белгийският, за конкуренцията – датският.

Вътрешният пазар отива при Полша. Земеделието при Ирландия. Правосъдието при Швеция и миграцията и вътрешните работи при Гърция.

По-рано днес изтеклите в последните дни списъци предизвикаха спекулации, че комисията на Юнкер е подредена от германския канцлер Ангела Меркел, и че водещите комисари ще следват нейната политика на реформи и строга фискална дисциплина.
Появиха се и коментари, че Жан-Клод Юнкер поверява твърде много власт на страни от бившия комунистически блок. От екипа му заявиха, че той възлага ресорите не на държави, а на личности, и че при обявяването им днес трябва да очакваме изненади.

В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации. Балансът на отговорностите им, според запознати, е пресметнат така, че да осигури нужното мнозинство в Европейския парламент, и новата комисия да встъпи в длъжност по график – на 1-ви ноември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Близнашки за Георгиева: От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли очакванията ни

От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания, каза премиерът Георги Близнашки по повод номинацията на Кристалина Георгиева за вицепрезидент и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Кристалина Георгиева ще бъде..

публикувано на 10.09.14 в 13:54
Росен Плевнелиев

Плевнелиев: Новата позиция на Кристалина Георгиева в ЕК е огромен успех за България

Новата позиция на Кристалина Георгиева в Европейската комисия е огромен успех за България и ще допринесе за подобряване на позициите в страната ни на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция, посочва..

публикувано на 10.09.14 в 16:35

Даниел Митов поздрави Кристалина Георгиева с новите й отговорности в следващата ЕК

Служебният външен министър Даниел Митов поздрави Кристалина Георгиева с новите й отговорности в следващата Европейска комисия. В телефонен разговор, Митов заявил, че постът заместник-председател на Комисията, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, е..

публикувано на 10.09.14 в 16:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42