Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: Във всички училища в страната учебната година ще започне нормално

Снимка: БГНЕС

Във всички училища в страната учебната година ще започне нормално, заяви в силистренското село Голеш премиерът Георги Близнашки. Той подчерта, че правителството е направило всичко необходимо, според възможностите на бюджета, да окаже помощ на хората в пострадалите от бедствията райони на страната.

Експерти от държавната администрация помагат на местните власти в засегнатите от пороите райони на страната да подготвят възможно най-бързо документацията си за искане на помощ от Европейския съюз, каза премиерът и допълни, че размерът на очакваната помощ ще определят евроинституциите:

Такава е процедурата. Ние сме заявили щети в размер на 300 милиона, а ще получим съответен процент. Дано това да стане по-бързо.

Министър-председателят предупреди местните власти да проведат необходимите превантивни мероприятия, за да се избегнат други трагедии. По повод критиките към правителството за увеличения бюджет на президента в момент, когато парите за бедстващите райони не стигат, премиерът заяви:

Важното е да осигурим на държавния глава, който олицетворява достойнството на нашата държава, възможности да осъществява своята международна дейност. Мисля, че трябва да уважаваме собствената си държава, а тя се олицетворява на първо място от президента на Републиката.

Подготовката за изборите върви по план. Повечето бюлетини вече са отпечатани, заяви Георги Близнашки и призова партиите за толерантна кампания:

Нека да има състезание между различни визии за бъдещето на страната, а не да се стига до обичайното - сочене с пръст, взаимни обвинения, злоупотреби, корупция и прочее, защото всички сме преуморени от този тип политически изяви. Нека в крайна сметка да вземе връх здравият разум. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33