Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в Кипър отново са изправени в много трудна ситуация

Банките в Кипър отново са изправени в много трудна ситуация. С последния си доклад международната рейтингова агенция Moodys остави отрицателна перспективата пред тях. Допълнителни усложнения се очакват при започващите общоевропейски стрес-тестове заради оспорваното от тройката международни кредитори ново кипърско законодателство за необслужваните заеми и разпродажбата на ипотекираното имущество на банковите длъжници.

Като негативна определи перспективата пред кипърските банки агенция Moodys. Според нея през следващите 12-18 месеца ще се увеличат проблемните кредити, което ще доведе до ръст на загубите и ерозия на банковия капитал. В най-новия й доклад се отбелязва невъзможността на банките да разширят базата си в резултат на крехкото доверие на вложителите след кризата от март миналата година. Към това Moodys добавя очакванията си за по-ниски корпоративни печалби, намаляване на жизнения стандарт на домакинствата, висока безработица и падащи цени на имотите в Кипър. 

Сериозни проблеми пред финансовите институции в Кипър се очертават и в провеждането на общоевропейските стрес-тестове. Тази седмица завършва цялостната оценка на кипърските банки и през следващата седмица ще започнат обсъжданията между Европейската централна банка, Централната банка на Кипър и 4-те търговски банки като част от финализиране на резултатите от стрес-теста, бе съобщено днес.

Новите проблеми, които възникват, са заради спорното законодателство за ипотекираните имоти на банковите длъжници и погасяването на необслужваните кредити. В стрес-теста участва най-големият трезор на острова - Банката на Кипър, в която процентът на необслужваните кредити достига 58% от кредитния й портфейл.

Според Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд части от одобрените от парламента на Кипър в началото на септември закони, уреждащи тази материя, са несъвместими със сключеното споразумение за спасителния заем. Тази оценка блокира отпускането на транша от 436 млн. евро за страната. Спорните разпоредби намаляват способността на кипърските банки да си възстановят необслужваните заеми чрез разпродажба на дадените като обезпечение недвижими имоти.  Затова при стрес-тестовете може да бъде поискано банките да наберат допълнителен капитал, което след извършената вече консолидация ще е много трудно, коментираха анализатори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО-Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа Екс министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца.  Инициативата "Инспектор по коланите" е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10