Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шагунов е написал за минути Химна на независимостта

Снимка: предоставена от Румяна Емануилиду

Георги Шагунов е написал едновременно текста и музиката на Химна на независимостта веднага след като научава новината за обявената официално независимост на България. Данка Георгиева, директор на Държавен архив в Бургас, разказва, че оригиналът на текста и партитурата се съхраняват в музея.Снимка





Духовата музика на 24-ти Черноморски пехотен полк на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява и Химна на независимостта заедно с химна на страната, тогава "Шуми Марица", като дефилира из Бургас по повод радостното събитие. 

Шагунов е роден в Пловдив през 1873 година, учил е във Франция, в консерваторията в Лион, където бил помощник-капелмайстор. В България е работил първо в родния си град на същата позиция към Трети конен полк, а в Бургас, от 1887 година, е военен капелмайстор. Маестрото е автор на повече от 500 произведения, като че ли най-известен е маршът му "Един завет", разказва Данка Георгиева и подчертава, че Шагунов е енциклопедична личност, допринесъл много за музикалния напредък на България и като педагог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този договор,..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39