Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевневлиев акцентира върху кризите в Сирия, Ирак и Украйна в речта си пред ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната катастрофа в Сирия и бежанският поток към България бяха акцент в речта на президента Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН. Страната се включва според възможностите си в хуманитарната помощ, която се изпраща в различни точки по света, допълни президентът.

В речта си пред световните лидери българският държавен глава заяви, че за пореден път природата ни е припомнила, че само политически изявления не са достатъчни. В интерес на децата ни и на нашата планета е крайно време да започнем да действаме, каза Росен Плевнелиев.

По темата за кризата в Украйна Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни не признава анексирането на Крим и че  застава зад суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Същевременно България приветства споразумението за прекратяване на огъня в размирните области и очаква скорошното изпълнение на плана за мир, заяви българският президент пред Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев посочи още, че сирийската криза, както и избухналото насилие и сектантско напрежение в Ирак са влошили хуманитарната ситуация в целия регион на Близкия изток. България осъжда категорично въоръжените посегателства и убийства, извършвани от терористичната организация "Ислямска държава" срещу религиозни и етнически малцинства, както и бруталните екзекуции на невинни хора, допълни българският държавен глава в речта си пред 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светът се обединява в коалицията за борба с тероризма

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от организацията "Ислямска държава". В документа, подкрепен от САЩ, Франция, Обединеното кралство и Саудитска Арабия, се..

обновено на 26.09.14 в 08:36

Кристалина Георгиева: Светът е изправен пред безпрецедентно ниво на криза след Втората световна война

На пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева предупреди, че светът е изправен пред безпрецедентно ниво на криза след Втората световна война и скоро няма да бъдем в състояние да..

публикувано на 24.09.14 в 11:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви -  противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов,..

публикувано на 26.07.24 в 07:54
Владимир Малинов в НС, архив.

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за "Мини Марица Изток"

Депутатите ще започнат работа с изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В парламентарния контрол е предвидено да вземе участие и служебния премиер Димитър Главчев.  Служебният енергиен министър Владимир Малинов ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 07:43

Службите "Земеделие" приемат заявления за форсмажорни обстоятелства заради пожарите

От днес Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение започват да приемат заявления за форсмажорни обстоятелства от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието .  Заявленията са нужни заради..

публикувано на 26.07.24 в 07:34

Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете намалява

Предстои дълго и тежко разследване на Националното следствие , обяви на брифинг пред медиите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. "Температурата е била над 1000 градуса ." Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата..

публикувано на 26.07.24 в 07:33

Продължават взривовете в района на гара Елин Пелин, нощта премина неспокойно

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха..

публикувано на 26.07.24 в 07:26