Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрула Василиу: Европа трябва да си постави по-амбициозни цели в сферата на училищното образование

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недостатъчните цифрови умения и компетентности сред учениците, както и необходимостта ефективното използване на информационните и съобщителните технологии да бъде интегрирано в обучението на учителите, са сред най-неотложните предизвикателства, пред които е изправено европейското училищно образование днес.

Това се посочва в доклад, публикуван от Европейската комисия. В него предизвикателствата пред европейските училища са разделени в три категории: "решими", "трудни" и "изключително трудни".

Докладът отразява целите на инициативата "Отваряне на образованието" на Комисията и се основава на данни, събрани от над 50 експерти от 22 европейски страни.

Европа трябва да си постави по-амбициозни цели, ако искаме да гарантираме, че младото поколение е подготвено за бъдещото си професионално развитие", заяви Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

Усъвършенстваните цифрови умения и по-добрият достъп до цифрови ресурси и ресурси със свободен достъп са от ключово значение не само за подобряването на преподаването, но също така и за създаването на гъвкави модели на обучение, които да улеснят ученето през целия живот, казва еврокомисарят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.