Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЦИК са постъпили няколко сигнала за нарушения по време на изборите

| обновено на 05.10.14 в 10:34
Снимка: БГНЕС

Три сигнала за нарушения в изборния процес са постъпили в Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова:

От началото на изборния ден до момента в ЦИК постъпиха няколко сигнала. Единият е подаден от студенти от УННС с оплакване, че студентските им книжки са задържани от университета, вероятно за заверка на съответния семестър, и това възпрепятства тяхната възможност да гласуват. Също така други сигнали са свързани с появата на класация под формата на прогноза за времето в сайт в интернет.  Има сигнали, че не се откъсва отрязъкът с номерчето на бюлетината, също така, че се извършава агитация по ТV7 в предаване на телевизията. Има и сигнал във връзка с това, че член на СИК и наблюдател били роднини, но това не е нарушение, тъй като Изборният кодекс не го забранява, забранено е членовете на СИК помежду си да са роднини.

Камелия Нейкова коментира, че ако бюлетината не е сгъната по указания от ЦИК начин, това не е погрешно:

Задължително е бюлетината да е сгъната по начин, който не разкрива тайната на вота. Централната избирателна комисия, за улеснение на гражданите, прие нарочно решение, с което препоръча начин на сгъване на бюлетината, така че да е гарантирана сигурността на вота и в същото време номерчето, което трябва да се откъсне от бюлетината, след като избирателят е отбелязал своя глас, да е видимо за СИК, за да могат те да го откъснат от бюлетината, без да се налага тя да се разтваря. Т.е. ако избирател реши да сгъне бюлетината си по различен от указания начин, това в никакъв случай не е грешно, достатъчно е безспорно да е скрит вотът. 

Другият говорител на ЦИК Александър Андреев обясни как трябва да се гласува, за да е дейстителен гласът ни:

За да е действителен техният глас, избирателите трябва да гласуват с указаните знаци, а именно Х или V, изписани със син цвят в квадратчето, където е изписан номерът на съответната партия, коалиция или независим кандидат, и вече, ако желаят да отбележат преференциално вота си за даден кандидат в кандидатска листа, пак по същия начин би следвало да отбележат с Х или V в кръгчето, където е изписан номерът на кандидата в съответната кандидатска листа. Следва да съблюдават член на секционната комисия да постави двата печата на гърба на бюлетината и съответно би трябвало да проверяват, че се откъсва отрязъкът, въпреки че това няма да доведе до недействителен глас, и бюлетината да не бъде откъсвана заедно с номера, който трябва да остане на кочана. 

Андреев обясни защо хората не трябва да подават анонимни сигнали за изборни нарушения: 

Защото въз основа на анонимния сигнал Районната избирателна комисия не може да се произнесе, защото не може да установи кой е подал сигнала. Така, както и при другите институции, все пак жалбоподателят или лицето, което е сигнализирало, трябва да укаже кое лице в какво качество подава съответния сигнал, за да може той да бъде разгледан. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил С всеотдайно служение..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35