Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: България не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни

Снимка: БГНЕС
Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. Това е острата реакция, разпространена преди минути от служебния външен министър на България Даниел Митов.

България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави, пише в демарша на министър Митов.

В социалната мрежа Туитър снощи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа: Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба.

Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната
, пише в реакцията на външния ни министър:

Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава. Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни, пише още в реакцията на министъра на външните работи Даниел Митов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Иванов: Ще има реакция на МВнР за изказването на Рогозин

Министърът на правосъдието Христо Иванов съобщи, че по-късно днес Министерството на външните работи (МВнР) ще реагира на изявлението на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин , че България проявява агресия спрямо Русия . Коментирано беше това изказване на..

публикувано на 08.10.14 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43