Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се жертвите на трафик на хора във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания расте броят на хората, докарани в страната от престъпни групи, за да бъдат подложени на трудова и сексуална експлоатация. Много от тях са от Източна Европа. 

Международната благотворителна организация "Армия на спасението" съобщи, че е помогнала на повече от 1800 жертви на трафик на хора в Англия и Уелс през последните три години. Но за първи път през миналата година случаите на хора, принуждавани да работят при тежки условия, са били повече от случаите на сексуално експлоатиране. 42% от регистрираните нарушения касаят принудителен труд, докато 38% са свързани с принудителен секс.

В доклад на "Армията на спасението", която през 2011 година спечели договор на британското правителство да се грижи за жертвите на трафик на хора, се казва, че сред експлоатираните жени най-голям е броят на тези от Албания, следван от жени от Нигерия.

Организацията отбелязва, че много от мъжете, потърсили помощ през миналата година от "Армията на спасението", са били от Източна Европа – предимно от Унгария, Румъния и Литва. При повечето от тях става дума за трудова експлоатация.

Докладът потвърждава оповестените миналия месец данни от британската Национална криминална агенция, които показват, че организирани престъпни банди активизират дейността си на Острова. Агенцията е регистрирала увеличение от 22% в броя на жертвите на трафик на хора за 2012-2013 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Гайтански

Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии

Румен Гайтански реагира на публикации, които свързват името му с евентуално участие в листите на Алианс за права и свободи. От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат В писмо до БНР Гайтански пише: "Във връзка с публикация от 13.09. 2024 г. в онлайн медийната платформа www.bnr, озаглавена "Алианс за..

публикувано на 15.09.24 в 17:03

Напрежение в Кюстендил при реденето на листата на "БСП - Обединена левица"

Листата на "БСП - Обединена левица" за 10-и МИР-Кюстендил е доникъде заради напрежение между Дупница и Кюстендил. За водач е номиниран дупничанинът д-р Иван Ибришимов, бивш депутат в предишни мандати. В резултат кюстендилски номинации масово си направили самоотвод. Предстои листата да бъде допълнена с имена от коалиционните партньори. Чакат се..

публикувано на 15.09.24 в 16:28
Традиционния есенен панаир във Враца - 2024 година

135-то издание на традиционния есенен панаир във Враца

Във Враца снощи беше открит традиционния есенен панаир. Занаятчийски стоки, фермерски пазар, атракциони и концерти - панаирът е любимо събитие за врачани и отново събира стотици малки и големи жители и гости на града. И тази година предчувствието за есен във Враца идва с ароматите, вкусовете, цветовете и настроенията на панаира...

публикувано на 15.09.24 в 16:23

ГЕРБ отговори на ПП: Този тип поведение създава само проблеми

Партия ГЕРБ отговори на  писмото на "Продължаваме промяната", в което се настоява за приемане на антикорупционни закони, за да се получат плащенията по Плана за възстановяване. В отговора си от ГЕРБ посочват, че вече са заявили позицията си против прибързаното законодателство и посочват, че този тип политическо поведение създава само проблеми, а не..

публикувано на 15.09.24 в 16:04

Пореден протест заради безводие блокира за кратко пътя Плевен - Русе

И тази неделя жителите на засегнатите от безводието свищовски села излязоха на протест като блокираха за кратко главния път Плевен - Русе при село Горна Студена.  Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и проблемът с безводието се задълбочава, посочиха протестиращите.

публикувано на 15.09.24 в 15:23

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25