Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще стартира проект за въвеждане на швейцарското професионално обучение

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Български младежи ще бъдат обучавани по швейцарската система за професионално образование. Това стана ясно през първия ден от посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария.

До края на тази година България ще стартира пилотен проект за въвеждане на елементи на швейцарската дуална система за професионално образование. Това стана ясно след срещата на българския президент Росен Плевнелиев с неговия швейцарски колега Дидие Буркхалтер, която се състоя днес в държавната резиденция в Берн. Проектът ще бъде финансиран със средства от Българо-швейцарската програма в размер на три милиона и половина швейцарски франка и ще се реализира със съдействието на Българо-швейцарската търговска камара и на швейцарския бизнес у нас. Професиите, по които ще бъдат обучавани българските младежи, са в секторите машиностроене, текстил, хранителна индустрия и други.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев посети професионалния център в Берн, най-голямата институция в Швейцария в областта на професионалното образование, разгледа учебните лаборатории и разговаря с учениците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Росен Плевнелиев е на официално посещение в Швейцария

Днес започва двудневното официално посещение на президента Росен Плевнелиев в Швейцария. Развитието на двустранните отношения и възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Швейцария, както и швейцарската..

публикувано на 13.10.14 в 07:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва,..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като..

публикувано на 30.07.24 в 09:36

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс. Местните граждани и природозащитници се..

публикувано на 30.07.24 в 09:33

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придобил контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено свързани с Пеевски. Пеевски стартира нов сайт на ДПС Доскоро сайтът беше под..

публикувано на 30.07.24 в 09:27

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят..

публикувано на 30.07.24 в 09:07