Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения отказва да се подчини на ултиматумите на ЕК

Аленка Братушек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Любляна категорично отказа  да се подчини на "ултиматум" от Европейския парламент във връзка с определянето на своя нов кандидат за Европейската комисия, след като бившият словенски премиер Аленка Братушек оттегли кандидатурата си след лошо представяне на изслушването пред Европейския парламент, съобщи АФП.

Партията на европейските социалисти призова Любляна да побърза с номинирането на поста на евродепутата социалдемократ Таня Файон, която беше резервен вариант за поста. 

„Таня Файон не бе предложена нито от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, нито от словенското правителство", реагира новият словенски премиер Миро Церар.

Той заяви, че ще бъде антидемократично и противоречащо на законите на ЕС да откаже на своята Партия възможността да избере нов кандидат. Словения ще съобщи име след два или три дни, посочи Церар, като каза, че преди това трябва да се консултира с партиите от управляващата коалиция.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.