Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" застава зад протеста на полицейския синдикат срещу възрастта за пенсиониране

Снимка: БГНЕС

КТ "Подкрепа" застава категорично зад утрешния протест на полицейския синдикат, който не е съгласен да се въведе възраст за пенсиониране във ведомството. От КНСБ имат принципна позиция, че промените в осигурителната система трябва да се правят в диалог със заинтересованите страни.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е категоричен, че полицаите, които утре излизат на протест, имат основание да го направят. Той припомни, че през последните години няколко пъти се сменят правилата за пенсиониране в Министерството на отбраната, а сега безпринципно се подхожда и към МВР.  КТ "Подкрепа" не е против въвеждането на възраст за пенсиониране, но държи това да стане прецизно и по правила.

Трябва, разбира се, нещо да бъде направено, въпросът е как ще бъде направено. Най-големият въпрос не е какво, а как. Не може едно силово ведомство да бъде разглеждано като съвкупна единица. В него работят всякакви хора. В него работят и хора, които  полагат наистина вреден и тежък труд, но в него работят и хора, които не полагат такъв труд, коментира Манолов, който утре ще отиде на протеста.

Позицията му пред "Хоризонт" е подкрепена от МВР синдиката.

От другата голяма синдикална централа, КНСБ, засега се въздържат от коментар, но имат принципна позиция, която е изпратена до полицейския синдикат и до този на пожарникарите, че следят със загриженост задочния дебат между тях и министъра на труда и социалната политика, но смятат, че до момента няма писмени формулирани предложения за промени в осигурителната система, които да се коментират и че в публичното пространство се появяват само варианти, лансирани от отделни личности и организации.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнище на инфлуенца по птиците във ферма в Раковски

Българската агенция по безопасност на храните констатира първо огнище за годината на инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория потвърди наличие на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в Раковски, област Пловдив. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830..

публикувано на 17.02.20 в 14:49
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Ако инфлацията продължава с това темпо, ще изпревари ръста на БВП

„Увеличението на цените се е задвижило по-бързо. Възможно е темпът на нарастване на цените за цялата 2020 година да изпревари темпа на нарастване на икономиката… Ако инфлацията продължава с това темпо, ще изпревари ръста на БВП за годината “. Това коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. По думите му има основание да се смята,..

публикувано на 17.02.20 в 14:43
Руси Статков

Руси Статков: Приватизацията нямаше конституционна основа и стратегия

„ Приватизацията нямаше нито конституционна основа, нито стратегия . Стратегия, която да даде такава промяна, че да постигне запазване на производството, повишаване на неговата ефективност, по-високи доходи“. Това коментира пред БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. По..

обновено на 17.02.20 в 14:20
Иван Гешев

Гешев към кметове: Прокуратурата е отворена за диалог за решаване на конкретни проблеми

Главният прокурор призова представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури - както във връзка с така наречената битова престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт. Пред Иван Гешев са б или изнесени и данни за извършено корупционно престъпление от..

обновено на 17.02.20 в 14:18

Отрицателна е пробата за коронавирус на украинеца, настанен в болницата в Стара Загора

Отрицателна е пробата на украинския гражданин, който беше изследван за коронавирус, съобщи д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност, съобщи БТА, като цитира дежурния лекар..

обновено на 17.02.20 в 14:05
Община Кърджали

Съкращават 10% от персонала на общинските звена в Кърджали

10 процента от персонала на общинските звена в Кърджали ще бъдат съкратени от следващия месец. Това се налага заради невъзможност на местната администрация да дофинансира тези дейности с местни приходи. Съкращенията са били гласувани още миналата година в рамките на оздравителната програма на общината, каза общинският съветник Сезгин Бекир...

публикувано на 17.02.20 в 13:53

Медицински сестри от страната подготвят серия от национални протести

Медицински сестри от страната подготвят серия от национални протести, които ще започнат на 1-ви март пред Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов", в 12:00 часа. На 1-ви март се навършва една година от началото на  протестните действия на медицинските работници, но реформи на практика няма, каза..

публикувано на 17.02.20 в 13:39