Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев очаква в идните дни решение за бъдещото управление на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев очаква в следващите дни да е ясно какво решение ще се вземе за бъдещото управление на България. Той заяви, че приветства начина, по който се водят консултациите, и че се надява скоро те да стигнат до успешен край.

Дали ще бъде голяма коалиция, дали ще бъде широка коалиция, дали ще бъде дясноцентристка коалиция, това е нещо, което политическите партии ще преценят, но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи и няма как това да не са силно изразени проевропейски позиции и приоритети, защото това е нещото, което народът зададе, а и това се изисква от българската икономика и от българския бизнес, обясни президентът.

Каквото и да е решението, то няма да бъде взето, защото някой от Брюксел го е изискал, подчерта държавният глава по повод препоръките на европейските либерали кои партии не трябва да бъдат включвани в бъдещия кабинет. България върви по един обективен път към решаване на своите проблеми, този път минава през коалиционно правителство с ясна програма, което да е проевропейско и продемократично, каза Плевнелиев.

При пристигането си в Брюксел, където Европейският съвет ще обсъжда с колко да се намалят вредните емисии, и да се увеличат възобновяемите евергийни източници и енергийната ефективност до 2030-а година, президентът заяви, че няма нагласа да налага вето. България е в група страни, начело с Полша, които тръдят, че заложените цели са твърде амбициозни и ще изложат на риск икономиките им.

България е доста напред от гледна точка на постигането на някои от параметрите, които са заложени, и също така се надявам, че България ще бъде достатъчно амбициозна да постигне зададените цели до 2030-а година. Тук става въпрос и за стратегически интереси на България, включително се задават цели за газова и за енергийна свързаност, за постигане на енергийна ефективност. Нещо, от което България, не само че не трябва да бяга, крайно време е да стартира амбициозни национални проекти, каза преди началото на дебатите Росен Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение предложиха ГЕРБ след разговорите с ПФ

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение, предложиха ГЕРБ след разговорите с Патриотичния фронт. От фронта отрекоха да искат постове в бъдещо правителство. ГЕРБ са обсъдили с Патриотичния фронт 94 техни предложения и продължават..

обновено на 23.10.14 в 18:00

АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция

Принципните различия на ГЕРБ и АБВ остават и след поредните разговори. АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция, стана ясно след вторите преговори между партиите, в които е участвал и Бойко Борисов ...

обновено на 23.10.14 в 15:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27