Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година около 3500 жени в България се разболяват от рак на гърдата

Снимка: БГНЕС
Всяка година около 3500 жени в България се разболяват от рак на гърдата. 1 200 годишно умират от болестта. В тяхна памет в софийския парк "Заимов" бяха пуснати 1 200 розови балона с хелий.

Българските жени трябва да знаят, че най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий, каза Евгения Адърска, председател на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания:

Правилната реакция в този момент е онова, което запазва живота. Да не търсиш съвета на приятелка, съседка, роднина, а да отидеш при специалист, който има опит с това заболяване, защото в този момент няма значение ходил ли си на профилактичен преглед, не си ли, не изисква  усилия през цялото време и разбира се вярата да успееш с медицината и с  онова, което могат да ти дадат близките като подкрепа.

Това е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените, но то е напълно лечимо, стига да бъде открито навреме, каза кметът на София Йорданка Фандъкова:

Имаме прекрасни лекари, имаме добри болници, това трябва да знаят всички жени. Най-важното е да правят профилактични прегледи редовно, поне веднъж в годината, и тогава наистина тези балони всяка година ще стават по-малко.

 По думите на доцент Иван Костов - директор на първа АГ болница "Света София", заболяваемостта в България от рак на гърдата е под средното европейско ниво, но смъртността е над средното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с ракета", добави Филашкин, цитиран от БТА.   По думите му съоръжението е сериозно пострадало...

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се..

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спад на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53