Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без такса "сградна инсталация", ако декларирате писмено отказ от парно в началото на сезона

| обновено на 28.10.14 в 15:48

Потребителите в България, които не ползват парно, няма да дължат такса „сградна инсталация”, ако с писмено заявление се откажат от услугата в началото на отоплителния сезон. 

Новата разпоредба се въвежда от тар. нар. Директива относно правата на потребителите на ЕС, която от 13 юни 2014 г. се прилага във всички държави членки. У нас разпоредбата се съдържа в чл. 62 от Закона за защита на потребителите и действа от 25 юли тази година. Това съобщи адвокат Димитър Деков от Сдружението за првна помощ на потребителите. 

По думите му, така се решава наболял проблем с Топлофикациите в България – т. нар. абонамент до гроб „сградната инсталация”. Адвокат Деков обясни, че съгласно новите разпоредби, потребителите могат да се отказват от доставката на вода, газ, централно опотление или цифрово съдържание и ако въпреки това услугите им бъдат доставени,  те не са длъжни да ги върнат или да заплатят цената им.

Потребителят има право да не плати непоискана услуга – категоричен е пловдивският адвокат. Той каза още, че Законът за защита на потребителите предвижда глоба от 1000 зо 3000 лева за този, който достави непоискана услуга.

Законът за защита на потребителите е част от европейското право и има предимство над нациноалното ни законодателство – заяви адвокат Димитър Деков, коментирайки точно обратното тълкуване на тези клаузи в Закона за енергетиката. 

Би било прецедент, тъй като до сега няма заведени такива дела, но съдът е длъжен да се съобрази с европейските нормативи – категоричен е пловдивският адвокат. Според него, българските потребители не са информирани за новите си права, затова не знае за случаи на абонати, отказали се от такса „сградна инсталация”. Заявление за отказ от ползване на услугите на търговците е публикувано на сайта на Сдружението за првна помощ на потребителите – каза юристът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.