Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015-а година

Снимка: БГНЕС

До края на месец март следващата година няма да има проблем с доставките на руски газ – и за Украйна, и към Европейския съюз. Това е резултатът от постигнатото тази нощ споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към "Газпром" и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като "пробив" и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1 милиард и 450 милиона долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият – от 1 милиард и 650 милиона ще бъде внесен до края на декември.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е получил нужните уверения и за заплащането на новите количества газ до края на годината:

Украинската страна потвърди, че разполага със средства за доставка на 4 милиарда кубически метра газ през ноември и декември при режим на предплата, така че при постъпване на средствата ще бъдат доставени и съответните обеми природен газ.

Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра и ще се изчислява по формула, съобщиха от Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си:

Радвам се, че политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият икономически разум надделяха. Това е важна стъпка за общата ни енергийна сигурност на европейския континент. Сега вече няма никаква причина хората в Европа да останат на студено през зимата.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи България като една от страните, които ще могат да получават достатъчно газ. И той, и Барозу, подчертаха, че никой не би спечелил от прекъсване на доставките, и че очакват занапред те да не се използват като оръжие, а договореностите от тази нощ да допринесат за укрепване на диалога между Русия и Украйна.

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и  Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите  в Брюксел за газовите доставки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на президентските избори през ноември, "доброволно и елегантно да се оттегли" в полза на "талантлив,..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят". В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този договор,..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58