Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оля Ал-Ахмед: При толкова много мюсюлмани у нас как може да си мислим, че няма българи в "Ислямска държава"

Журналистът и преводач Оля Ал-Ахмед заяви, че има парадокс в разминаването на твърденията на премиера Близнашки и военния министър Шаламанов има или няма българи в "Исляска държава".

Ние, в "Стандарат", писахме преди два дни, че, по последни данни, тази година, в Сирия, са влезли 15 000 екстремисти от други държави, които се сражават на страна на джихадистите. Как така ще си помислим, че едва ли ще има българи в този списък. Има дори представители на държави като Чили, Норвегия, Казахстан, които никога не са имали връзка с Близкия Изток, "Ал Кайда" и с тези екстремистки организации. Как, при толкова много мюсюлмани в България, ние да си мислим, че едва ли има българи, които да се сражават на страната на екстремистите. В интернет беше публикувана снимка с джип с русенска регистрация. Повече от ясно е, че тази кола не е открадната...За доказателства считаме само фактите, които публикуват световните агенции и които се потвърждават и препокриват...Вчера са екзекутирани 322 иракски граждани сунити, всеки ден ислямистите публикуват записи на зверски екзекуции. До този момент, преди дни са публично разстреляни на площад четири деца, жени и мъже...Над хиляда са екзекутираните поданни на "Хюмън райтс уоч".


Интервюто на Лъчезар Цветков с Оля Ал-Ахмед можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния  и с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка. Нещата не опират само до..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви -  противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото Народдно събрание жалби срещу тях подадоха президентът Румен Радев и депутати от опозицията,..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който  отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават..

публикувано на 26.07.24 в 07:54
Владимир Малинов в НС, архив.

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за "Мини Марица Изток"

Депутатите ще започнат работа с изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В парламентарния контрол е предвидено да вземе участие и служебния премиер Димитър Главчев.  Служебният енергиен министър Владимир Малинов ще бъде изслушан за актуалното финансово състояние на "Мини Марица Изток" ЕАД. Вносители на искането за..

публикувано на 26.07.24 в 07:43

Службите "Земеделие" приемат заявления за форсмажорни обстоятелства заради пожарите

От днес Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение започват да приемат заявления за форсмажорни обстоятелства от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието .  Заявленията са нужни заради кандидатстването за подпомагане за тазгодишната кампания и трябва да се подадат в срок до 15 дни след..

публикувано на 26.07.24 в 07:34

Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете намалява

Предстои дълго и тежко разследване на Националното следствие , обяви на брифинг пред медиите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. "Температурата е била над 1000 градуса ." Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база Допуска се, че един от останалите вътре в складовете двама души е синът на собстевника на..

публикувано на 26.07.24 в 07:33