Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява действията на полицаи и вещото лице по случая с тефтерчетата на Златанов

| обновено на 12.11.14 в 15:13
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще проверява и действията на полицейските служители, действали по сигнала на вещото лице по делото "Златанов", подало сигнал, че е изчезнала кожената му чанта с пари и документи. Това обяви градският прокурор на София Христо Динев в присъствието на директора на СДВР Младен Маринов.

Маринов потвърди, че вещото лице Стефан Бенчев е подал сигнал на 6-и ноември, т.е. ден след като е била открадната чантата му, и че изрично е посочил, че с нея са изчезнали и веществени доказателства и дела. Не е говорил изобщо, че става дума за делото "Златанов", каза източник на "Хоризонт".

Сега прокуратурата ще проверява кога е подаден сигналът, какво е правило МВР и защо не е уведомило прокуратурата.

Младен Маринов заяви, че не се е притеснява и беше категоричен, че подчинените му са действали професионално. Маринов обаче заяви, че вярва на своите служители и се позова на техните обяснения, че вещото лице Бенчев не е съобщил изрично за кражбата на тефтерчетата „Златанов“. Христо Динев упорито бягаше и от въпроса ще се проверявали  и самият експерт, въпреки че се оказа, че и това се проверява. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви:

Дали въпросният експерт е сигнализирал органите на МВР веднага. Какво точно се е случило с автомобила, дали е имало незабавна реакция от негова страна и т.н. Това съм възложил на градския прокурор като предмет на проверка. Разбира се, ако се окаже, че неправомерно поведение има, съответна реакция ще има, но със случая съм запознат в интерес на истината дотолкова, колкото и вие, защото го разбрах тогава, когато вечерта се появиха първите съобщения.

На заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заявява, че процесът „Златанов“ приключва заради липсата на ключово доказателство. От стенограмите четем: Говорим за съдебна реформа. Можеш да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществени доказателства процесът приключва. Този процес е приключил. Край. И ако е бил, както „Костинброд“, фалшифициран през цялото време, вече при това експертиза няма как да се докаже.

Сотир Цацаров за първи път коментира и скандала около изчезналите тефтерчета "Златанов". Той беше категоричен, че това е криминален случай, няма конспирации и увери, че освен служителите от МВР, които са подали сигнала за кражбата, ще се проверяват и действията на вещото лице. Главният прокурор беше оптимист за съдбата на делото „Златанов“ въпреки липсата на тефтерчетата:

Според мен, така, както първата инстанция е постановила своята присъда, така би следвало да няма проблеми за втората, но това е решение на съда. За мен това е криминален случай. Аз някак си не мога да видя някаква теория на конспирацията във всичкото това. Аз вярвам, че е криминален случай. Според вас, къде е конспирацията тук?

Всичко по случая, който беше подет вече и от политиците, ще бъде оповестено, когато проверката, възложена на прокурор, приключи, обеща Христо Динев. Що се отнася до това, "умряло" ли е делото "Златанов" с изчезването на тефтерите с инициали и указания, Динев каза, че това ще реши наблюдаващият прокурор.

Дали обаче Софийският апелативен съд ще постанови присъда при липсата на двата тефтера ще научим на 20-ти ноември.

Ето какво гласи официалното съобщение на прокуратурата: По повод широкия обществен интерес и многобройните медийни публикации от последните два дни, свързани с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Софийската градска прокуратура (СГП) заявява, че към материалите по делото, което е в съдебна фаза, са приложени в САС заверени ксерокопия на бележниците. Именно на база на тези доказателства има постановена осъдителна присъда на Златанов от Софийския градски съд. Изчезването на оригиналните тефтери не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред Софийския апелативен съд (САС).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цвета Караянчева: Кражбата на тефтерчето на Златанов е поредното издание на случая "Костинброд"

За партия ГЕРБ изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов е поредната манипулация на общественото мнение. Депутатите от ГЕРБ настояха компетентните органи да предприемат мерки да бъдат открити изчезналите тефтерчета. Цвета Караянчева заяви, че..

публикувано на 12.11.14 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят..

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Калин Стоянов поема наблюдението на разследването срещу полицая, пребил момчета на Черноморието

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че поема под свое наблюдение разследването срещу полицая, пребил две момчета в нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието.  МВР ще проверява как биячът е назначен за полицай с конкурс...

публикувано на 11.07.24 в 14:38

Екзакта: Нараства делът на хората, които имат по-голямо доверие в медиите, базирани в интернет

Разговорът по националните теми доминира пред обсъждането на европейския дневен ред. За пореден път липсват лидерски дебати – това са част от основните изводи от извършеното от Съвета за електронни медии наблюдение на предизборната кампания за..

публикувано на 11.07.24 в 14:33
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани. Пристигнали са екипи на спешните служби и..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след..

публикувано на 11.07.24 в 13:56