Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор е в Брюксел, за да "минимизира щетите" от януарския доклад за правосъдието и вътрешните работи

Снимка: БГНЕС
Докладът за правосъдието и вътрешните работи, който Европейската комисия ще публикува през януари, не трябва да се използва за политически цели и взаимни обвинения, предупреди главният прокурор Сотир Цацаров:

Докладът трябва да е стимул за позитивни промени. Докладът не трябва да бъде плашилото на опозицията срещу управляващите, на управляващите срещу опозицията, защото преди това тя е управлявала. Или на едни сили в съдебната система, които казват "ние сме прогресът, а вие сте регресът. Вижте какъв лош доклад". Той е за всички ни. Дайте да не говорим за силно позитивен, силно критичен. Очаквам да е обективен. Знаем ли всички каква е действителността у нас? Знаем. Докладът ще бъде снимка на тази действителност. И до известна степен съществувалата политическа нестабилност, тя ще даде отражение върху всичко това. Всеки трябва да поеме своя дял.

По отношение на подкрепата на главния прокурор за стратегията за съдебна реформа, изненадала мнозина, и дали това не е в името на по-добри оценки от Брюксел, Цацаров заяви:

Трудно бих сменил една или друга позиция заради една или друга оценка –  независимо от това колко авторитетна е тя. Не бих казал също, че съм променил като цяло позиция. Това, което диктува подкрепата на прокуратурата за предложената стратегия за съдебна реформа, не е нито конюнктурата, нито задаващият се доклад, който придобива все повече политически, отколкото практически ефект. Основната причина е разумът. Това според мен е разумната позиция към една, според мен, модерна прокуратура. По-модерната прокуратура трябва да е работеща прокуратура. 

Нямам никакъв ултиматум от Брюксел. Ние правим нещо позитивно и аз съм привърженик на мисленето, което има тактически подход, а не чак толкова стратегически.

Относно въпросите по делата с висок обществен интерес, главният прокурор няма притеснения: Готов съм и за неудобни отговори, готов съм и за убедителни отговори. Има неща, с които не мога да се похваля – не само аз, а и институцията. 

На въпроса защо изчезват веществени доказателства по такъв нелеп начин, Цацаров отговори: Със или без бележници, със или без тефтери, това е един властови механизъм. Порочен властови механизъм. Безспорно е, че ние се нуждаем от нови разпоредби, които са свързани с начина, по който процедират експертите. Но аз не съм привърженик на конспирациите. Това, че един бележник е изчезнал – нищо не променя в порочността на механизма, който този бележник или инструкциите в него, дадени по всякакъв  друг начин – съществуват.

По другите знакови случаи – този с Христо Бисеров и делото за КТБ – Цацаров заяви: Делото за Христо Бисеров зависи от осъществяването на международна правна помощ и делото няма да приключи потънало в забвение. Случаят "Христо Бисеров" трябва да завърши в съда и то в непродължително време. По отношение на сагата "КТБ" не мога да говоря за непродължително време. Но ако се водим по примера на досегашните т.нар. "банкови дела", означава, че се водим по един безкрайно лош пример. ние не можем да си позволим разследването "КТБ" да се проточи с години. Цацаров няма реалистична прогноза кога Цветан Василев ще бъде върнат в България: Ако трябва да боравя с прогнози, то се старая те да бъдат реалистични. Трябва да вляза в начина на процедиране на сръбския съд и на сръбската държава, от които по-нататъшната процедура зависи. Съвсем отговорно твърдя, че сме изпълнили всички изисквания на международната правна помощ. От там насетне нещата са в ръцете на съд – и то не български.  

За скорошните атаки на джихадисти у нас главният прокурор коментира: Имаме доказателства, които напълно обосновават разследването, което сме започнали. не сме осъществили пиар акция. Не сме осъществили посегателство върху етнически или религиозни права. Една държава не може да стои безучастно, когато знамена на радикалния ислям се развяват на нейна територия. 

Цацаров е в Брюксел, където днес ще има серия срещи, за които призна, че имат за цел "минимизиране на щетите". Основната тема на посещението е предстоящата среща с еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова. Тази среща ще има основен предмет на обсъждане предстоящия доклад по механизма за сътрудничество и проверка в частта му правосъдие и вътрешни работи. В интервю за БНР той не отрече и липсата на успехи срещу корупцията. 

Интервюто на Диана Чепишева със Сотир Цацаров моожете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до..

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17