Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: България е готова за Шенген

Кристалина Георгиева: Парите за регионално развитие тръгват отново към страната ни

| обновено на 04.12.14 в 18:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Спрените пари по Оперативна програма "Регионално развитие" тръгват отново към България. Това беше обявено на пресконференцията на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева обясни какво още е обсъдено по отношение на еврофондовете:

Разбрахме се да създадем общ екип – Комисията и българското правителство, така че тези 4,5 милиарда евро да могат да работят за България.
Второ, по спрените програми всички останали пречки се премахват, парите тръгват – по "Околна среда" вече вървят, по "Регионално развитие" тръгват към България. По новите програми, това са близо 16 милиарда евро, гарантираме, че работата започва веднага, за да могат парите да работят за нашите хора. И трето, да продължим активно да съдействаме на България да е готова да се възползва от инвестиционния план за Европа, така че да е между първите на опашката, когато той стане реалност.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер декларира категорична подкрепа за страната ни по случая с "Южен поток":

България не е сама. ЕК и ЕС не са само наблюдатели. Ние сме с България в тази трудна ситуация искаме енергията да се движи свободно през България, през Европа. Няма да допуснем никакво изнудване по енергийни въпроси. България не е малка страна, тя е велика нация, която има зад себе си цяла Европа.

И Бойко Борисов, и Жан-Клод Юнкер не говориха за "Южен поток" като за свършен факт. Юнкер подчерта, че газопроводът може да бъде построен, че условията отдавна са известни и че топката е в полето на Русия.

Борисов обърна внимание на големите разходи в България и на съпротивата срещу спирането на проекта.

Помолен за коментар на последните коментари от Русия, че решението за спиране на проекта е окончателно, Борисов отговори, че е свикнал да работи с документи и че продължава да полага усилия.

От председателят на ЕК Борисов чу, че мониторингът ще бъде обект на анализ и преразглеждане и че целта на Юнкер е той постепенно да отпадне до края на петгодишния мандат на Комисията.

За Шенген Юнкер беше категоричен, че страната ни е готова и обеща да положи всички усилия - колкото се може по-скоро да се присъедини и да заеме полагащото й се място в Европа. Подобен ангажимент пое и новият председател на Европейския съвет Доналд Туск. След срещата си с българския премиер той допусна да има благоприятно решение още през март:

Аз бях сред на категоричните поддръжници на България и Румъния. Ситуацията не е лесна, някои колеги имат страхове и проявяват скептицизъм, но съм сигурен, че ще намерим решение. Няма да е утре, но може би по време на Европейския съвет през март.

Бойко Борисов коментира:

Моето изключително ниско самочувствие и необичайки да изтъквам това, което сме направили, ме кара да си замълча. Стараем се много. Отношението според мен е приятелско и добро, и с такива очаквания, с каквито ни избра българският народ и поехме ангажимент към всички партии, които ни подкрепят.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов и Станишев с обща позиция за влизането на страната ни в Шенген

В централата на Европейската народна партия в Брюксел не са обсъждани нови управленски формули за България, обяви премиерът  Бойко Борисов , след като с лидера на Партията на европейските социалисти  Сергей Станишев  се оказаха на обща среща с..

обновено на 04.12.14 в 14:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници...

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине..

публикувано на 13.07.24 в 09:17