Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ предлага за обсъждане "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко"

Снимка: БГНЕС

От АБВ ще предложат за публично обсъждане "Южен поток" да тръгне по трасето на газопровода "Набуко". Това каза лидерът на партията Георги Първанов. Според него този вариант би могъл да удовлетвори всички партньори по маршрута на "Южен поток".

Това, между другото, ще отвори пътя отново на ТАП - на Трансатлантическия газопровод, т.е. ще се реализират възможностите за една мащабна диверсификация. Този въпрос предлагам на вниманието на нашата делегация, която ще участва утре в това съвещание в Брюксел с участието на енергийни министри, представители на правителствата от страните, които участват в "Южен поток", но тази идея би могла да бъде предложена и в Москва, и на Европейската комисия, макар че преговорите трябва да ги водим ние, страните, а не да се облягаме, както реши нашето предишно правителство, в частност енергийният министър, на комисаря по енергетиката, каза председателят на АБВ Георги Първанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов: Не сме получили официална позиция от Русия за "Южен поток"

Преди обсъждането на бюджет 2015 г. премиерът поиска да запознае депутатите с договора за газопровода "Южен поток", който той получи преди няколко дни. Бойко Борисов заяви, че България все още не е поучила официална позиция на Русия за прекратяване на..

обновено на 08.12.14 в 15:28

Страните от трасето на "Южен поток" ще приемат утре в Брюксел съвместна декларация

"Страните от ЕС, които попадаха в трасето на прекратения проект за газопровода "Южен поток", ще приемат утре в Брюксел съвместна декларация", съобщи говорител на Европейската комисия. Предвижда се министрите на енергетиката на държавите от ЕС, обхванати..

публикувано на 08.12.14 в 14:10
Бойко Борисов

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток"

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред народните представители. "Ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила", припомни той. "Миналия понеделник президентът Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме..

публикувано на 08.12.14 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са..

публикувано на 13.07.24 в 08:00