Нормализира се обстановката в бедстващите региони

Снимка: Венелина Попова

Бедственото остава положението в четирите старозагорски общини Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево, частично е отменено в община Мъглиж без планинското село Сливито. Продължава да намалява обемът на язовир "Копринка", съобщиха от Община Казанлък. Притокът на вода в съоръжението е малко над 30 куб. метра в секунда, а разходът е 74 куб. метра в секунда, от които 62 куб. метра в секунда се изпускат в река Тунджа. От 09.00 часа тази сутрин е започнало намаляване на изпускането на вода от язовира в Тунджа.

Десети ден над 50 къщи в Елхово остават наводнени. Нивото на река Тунджа продължава да поддържа огромни разливи. Близо 40 см над критичното е нивото на реката от началото на седмицата. И докато равнището й при Ямбол за два дни спадна с около 20 сантиметра, при Елхово е спаднало едва с 1 и в момента е 4 метра и 31 сантиметра.

Над 20 семейства още преди седмица се преместиха да живеят при свои роднини и оставиха наводнените си домове. Прогнозира се нивото на реката да спадне реално едва в края на следващата седмица и тогава да започне отводняване. Под вода остават няколко улици, които са затворени за движение. Пътят към село Трънково също е затворен и се използва обходен маршрут през село Коневец.

Водата в залетите села в Старозагорско не може да се оттегли заради високите подпочвени води. От Районната здравна инспекция предупредиха за възможна опасност от чревни инфекции. Водата в залятото от Тунджа село Нова Махала в Старозагорската община Николаево бавно се отдръпва, но пожарната все още не може да започне изпомпването й от дворовете и приземните етажи на къщите. Голяма част от евакуираните преди два дни жители на селото се завръщат по къщите си. Хората не очакват помощ от държавата:

Даржавата сега сме ние - семейството и съседите ни. Всеки се спасява сам.


Следобед изпускането на язовир "Копринка" в Тунджа спадна до 40 кубически метра в секунда. Въпреки това отводняване в Нова махала все още  не е възможно, твърди комисар Стоян Колев. Екипи на противопожарната служба и на армията имат готовност да влязат в селото с моторни помпи, но едва след като спадне нивото на подпочвените води. В същото време комисар Стоян Колев заяви, че когато нивото на подпочвените води спадне още, пожарната и армията имат готовност да влязат в селото и да започнат отводнителни дейности.

Водоизточникът на Нова махала не е замърсен, въпреки това БЧК разнася бутилирана вода в селото.Предстои изграждането на скъсаната дига на Тунджа в близост до Нова махала и укрепването й в района на квартал „Кантона“ в Николаево.

Кметовете на засегнатите общини трябва да получат средства от междуведомствената комисия към МС за изграждане на разрушени диги край реките и за ремонт на компрометирана пътна инфраструктура.

От Областния кризисен щаб твърдят, че вече е готов списък на пострадалите от наводнението в селото и в Николаево. Информират и за  раздадена храна, вода, завивки и дезинфектанти на около 400 души.

Продължава профилактиката и ремонта на съоръженията в електрическата подстанция в Гълъбово. 15 къщи край реката са без вода, негодна за питейна употреба е и водата в няколко села от Радневска община. Там има водоноски, доставят и бутилирана минерална вода.
В Шумен водата е по-мътна от нормалното и от Регионалната здравна инспекция препоръчват водата от язовир "Тича" да не се ползва за пиене.

Изравнен е месечният приток и разход в язовир "Студена", съобщи БТА. За месец в питейния водоизточник на Перник са постъпили 3 млн. куб. метра вода, също толкова са изразходвани. Сега обемът на язовир "Студена" е над 19.5 млн. куб. метра при капацитет 25 млн. куб.метра. Контролираното му изпускане започна от края на октомври и ще продължи до намаляване на водното количество на 18 млн. куб. метра.

Областният управител на Видин Момчил Станков отмени плана за защита при бедствия, който беше въведен на 4-и декември. Десет дни хиляди домакинства бяха без ток заради скъсани проводници и повреди. Днес беше отменено и  бедственото положение в Белоградчик.

Отменено е бедственото положение в община Белоградчик. Това стана със заповед на кмета Борис Николов.

Във всички населени места в общината е възстановено електрозахранването, каза заместник-кметът Антон Трифонов:

От вчера вечерта почти във всички села има ток. Има малки изключения – някои къщи, защото са паднали жици, но общо взето е подадено навсякъде и затова днес отменихме бедственото положение. Но екипите си продължават отстраняването на тези малки аварии.

До 3-4 дни би трябвало да бъдат отстранени всички аварии, допълни Трифонов. Вода има във всички населени места в общината.

Пътищата са почистени от падналите дървета и всички участъци са проходими.

От Българския червен кръст доставиха най-необходимите продукти на евакуираните, но най-голяма е нуждата от консервирана храна. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адм. Емил Ефтимов

Адм. Ефтимов: Трябва да дадем необходимия приоритет на Сухопътни войски

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов остава оптимист за основния проект за модернизация на Сухопътните войски - за нови машини за пехотата за 1 милиард и 200 милиона лева. „Оставам оптимист основният проект на Сухопътни войски да бъде екстрено въведен в действие, за да могат Сухопътни войски да отговарят адекватно на предизвикателствата..

публикувано на 24.01.22 в 22:28
Снимката е илюстративна

Родителите на деца, върнати от ясла или градина, в т.ч. за карантина, имат право на болнични

Родителите на деца, върнати от ясла или детска градина, включително и заради карантина, имат право на болнични, уточняват от Министерството на здравеопазването. И посочват, че това е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Право на месечна целева помощ имат родителите на ученици на възраст до 14 години, които не посещават училище заради..

публикувано на 24.01.22 в 22:15
На 21 януари Пентагонът обяви, че самолетоносачът „USS Harry S. Truman“ е разположен в Средиземно море за учението на НАТО „Neptune Strike 22“, което трябва да започне на 24 януари.

Напрежение между НАТО и Русия, ще се превърне ли Източна Европа в плацдарм

НАТО обяви, че поставя силите си в повишена бойна готовност и подсилва източния фланг с повече военни кораби и самолети заради увеличаващата се заплаха от Русия. "Алиансът ще продължи да предприема всички необходими мерки за отбраната на всички съюзници", декларира генералният секретар Йенс Столтенберг.  На пресконференция с външните министри..

обновено на 24.01.22 в 22:08
Джо Байдън

Байдън ще проведе видеоконферентен разговор с европейски лидери заради Украйна

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще проведе тази вечер видеоконферентен разговор с част от европейските лидери, съобщи Белият дом - като част от тесните консултации и координация със съюзниците в отговор на руския натиск срещу Украйна. Напрежение между НАТО и Русия, ще се превърне ли Източна Европа в плацдарм От администрацията на..

публикувано на 24.01.22 в 22:04
Снимката е илюстративна

Пътници със снежно видео от вагон на влака Варна - София

Пътници се оплакаха в социалните мрежи от условията, при които са пътували снощи с влак от Варна за София - по-точно, че в един от вагоните е влизал сняг и е било студено. С видео в социалните мрежи пътниците сигнализираха за проблем с един от вагоните на бързия влак Варна - София, от което се вижда натрупан сняг в един от вагоните. От БДЖ -..

публикувано на 24.01.22 в 21:49

НС изслушва Петков, Янев, Генчовска и шефовете на служби

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 26 януари от 15:30 часа. В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска..

публикувано на 24.01.22 в 21:20

МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво. Това припомнят от Министерството на отбраната. Напрежение между НАТО и Русия, ще се превърне ли Източна Европа в плацдарм Министерството припомня, че през февруари предстои да бъдат..

публикувано на 24.01.22 в 21:13
Подкасти от БНР