Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаул Камиса Раз: Само чрез преговори може да се стигне до решаване на конфликта в Близкия изток

Снимка: БГНЕС

Позицията на Израел и на премиера Бенямин Нетаняху, свързана с международни натиск върху израелската държава да се оттегли от окупираните територии, остава непроменена. Израел е за продължаване на преговорите по начина, по който се провеждаха досега.

Ако палестинците продължават да пречат и да злепоставят Израел, държавата ни знае как да отговори, каза в Стара Загора посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз в отговор на въпрос на "Хоризонт". 

По повод резолюцията на ЕП посланик Шаул Камиса Раз бе категоричен, че само по пътя на преговорите може да се стигне до разрешаване на Близкоизточния конфликт, до определянето на граници и до създаването на палестинска държава. Във връзка с изваждането на "Хамас" от списъка на терористичните организации на Съда на ЕС, посланикът на Израел посочи позицията на държави като САЩ, Канада и Австралия, които настояват "Хамас" да се върне в този списък. 

Посланик Шаул Камиса Раз коментира, че в Стара Загора израелските инвеститори си партнират добре с местните власти и заяви намерението за реализацията на съвместни програми с ТУ. Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти обяви, че през януари в Прага на заседанието на борда на Еврейския европейски комитет Стара Загора ще бъде посочена заедно със София като пример за създаване на добри етнически отношения.

Посланикът ще запали в Стара Загора третата свещ за еврейския празник Ханука.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предостави 16 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток

Европейската комисия преведе 16 милиона евро за Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA. Това е третият транш от помощта. Първият бе от 50 милиона евро, а вторият –   от 16 милиона. Така Комисията отпусна цялата сума предвидена за Агенцията за тази година – общо 82 милиона..

публикувано на 18.10.24 в 16:23

Обезвредиха артилерийски снаряд в района на село Блатец

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център "Батмиш". Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е..

публикувано на 18.10.24 в 16:20
Шестокласничката Мира Косева

Българска ученичка стана световен шампион на международна олимпиада по английски език

Българска ученичка спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката. Шестокласничката Мира Косева зае първото място в ниво A1 и завоюва най-високото отличие за България. Тя е възпитаничка на 128 Средно училище „Алберт..

публикувано на 18.10.24 в 16:16
Генерал-майор Явор Матеев

Генерал-майор Явор Матеев настоява за увеличение на заплатите на парашутистите

От Съвместното командване на специалните операции настояват да бъдат задвижени проектите за превъоръжаване на специалните сили и да бъдат увеличени възнагражденията на парашутистите. Това каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване: "Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от..

публикувано на 18.10.24 в 16:10

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет към Централната избирателна комисия.  Министърът, определен да координира действията на изпълнителната власт по подготовката на вота, информира още, че..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

36 души са задържани до момента в страната по подозрение, че са купували гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков.  259 са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР към момента. Това обясни вътрешният министър Атанас Илков.  Досъдебните производства, които са образувани са 70.  Протоколите, които МВР е съставило, са 898,..

публикувано на 18.10.24 в 15:55
Ирена Методиева

Млада жена се нуждае от подкрепа за извършване на трансплантация в чужбина

Заради прогресиращо белодробно заболяване млада жена търси възможности за трансплантация в чужбина. Ирена Методиева има нужда от бял дроб, за да може да диша и да се движи без да товари сърцето си. И докато очаква оферта, която да й даде шанс за желания живот, тя започва да събира средства за допълнителни разходи , свързани с бъдеща..

публикувано на 18.10.24 в 15:50