Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още четирима депутати от ББЦ напускат коалицията

Снимка: БГНЕС

Още четирима депутати от "България без цензура" напускат коалицията, но остават депутати в парламентарната група "Български демократичен център". Това са Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров. Четиримата посочват като причина натиск от досегашния лидер Николай Бареков, което пречело на работата на групата в парламента. 
Говорителят Любен Дилов обясни мотивите:
Те предпочетоха да останат в единна парламентарна група... Поведението на Николай последните месеци пречеше да се направи това, което всъщност обещахме по време на изборите, да имаме единен политически субект, който може да има някаква политика, която да е в унисон с това, което сме обещавали на хората и заради което те са гласували. Това, което ще се случи от тук нататък е, че в края на януари, началото на февруари ще има един общ форум, делегатски, на всичките партии, които са в коалицията  и който ще подреди нещата в единен политически такъв организъм някакъв.
В отговор Николай Бареков заяви, че за първи път в историята на българския парламентаризъм е бил купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група. Според Бареков "отсега нататък тази група ще служи за прикриване на коалициите в управлението и за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58