Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траурно шествие в Берлин за загиналите при атентатите в Париж

Снимка: berlin.freebg.eu

Германският президент Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, всички министри и лидерите на политически партии ще участват в траурното шествие в Берлин за загиналите при атентатите в Париж. Шествието е организирано от Централния съвет на мюсюлманите в страната и турската общност в Берлин.

Предложение за траурното шествие даде вицеканцлерът и лидер на ГСДП Зигмар Габриел. Още докато Меркел бе на марша в памет на жертвите в Париж, Габриел обяви, че и в Берлин ще се състои такъв.

Лидерите на различни партии се споразумяха вместо да организират нови и нови шествия, просто всички да се включат към вече свикания траур от германските мюсюлмани. Първоначално той бе замислен като знак на разграничение между германските мюсюлмани и терористи, упражняващи насилие в името на исляма.

Шествието се свиква под мотото "Да застанем заедно, да покажем лицето си". На него реч ще държи президентът Гаук. Участие още ще вземат външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, съдебният министър Хайко Маас, вътрешният министър Томас де Мезиер.

Германските мюсюлмани благодариха за включването им в тяхното шествие, заявявайки, че това е знак, че в Германия мюсюлмани и християни са рамо до рамо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Андреев: Движението ПЕГИДА ще бъде използвано като трамплин за политически кариери

Дори в неделя, когато в осигуряването на реда на марша участваха над 5500 полицаи, присъствието им не се усещаше. Френската полиция като че ли преживя един ренесанс и сама си извоюва през последните 5 дни нов авторитет. Хората искрено вярват в..

публикувано на 13.01.15 в 10:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такcв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия -..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се..

публикувано на 29.07.24 в 16:16
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските..

публикувано на 29.07.24 в 16:04