Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Льо Пен призова за незабавно суспендиране на Шенгенското споразумение

| обновено на 13.01.15 в 16:51
Марин льо Пен

Председателката на крайно десния френски Национален фронт Марин Льо Пен си спечели нови упреци в популизъм, след като призова за незабавно суспендиране на Шенгенското споразумение. Льо Пен, която е и евродепутат, свика специална пресконференция в Страсбург, за да обясни, че събитията в Париж налагат да се поднови контролът по вътрешните границите. 

Марин Льо Пен не за пръв път иска подновяване на граничния контрол. Тя особено активно настояваше за това през последните месеци, позовавайки се на заплахата, свързана с джихадистите, които отиват да воюват в Близкия Изток.

Бягството в Сирия на Хаят Бумедиен - приятелката на терориста от еврейския магазин Амеди Кулибали, и това, че тя спокойно е преминала от Франция в Испания и оттам в Турция, според Марин льо Пен, е поредното доказателство, че действието на Шенгенгенското споразумение трябва да бъде прекратено. Днес тя подчерта, че от отворените граници и свободното движение печелят най-вече трафикантите на оръжие.

От големите политически групи – на Европейската народна партия, социалистите, либералите и зелените, изразиха несъгласие с тази позиция, като подчертаха, че Льо Пен популистки използва трагедията в Париж за налагане на крайните си тези.  Според представителите на традиционните партии решението не трябва да се търси с подновяване на проверките по вътрешните граници, а с подобряване на координацията в Шенгенското пространство и по-добро сътрудничество между разузнавателните служби на страните от Евросъюза.

Междувременно Марин льо Пен днес отправи и друг призив – за разоръжаване на парижките предградия, където, според нея, са струпани хиляди оръжия, а автоматите „Калашников“ се продават по 100 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав.

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав. Това е традиция от края на 40-те години на миналия век, макар и  прекъсвана през годините. Организатори са "Дунавски клуб" - Силистра и община Силистра. Стари ветерани помнят, че във водите на Дунав, за да го преплуват,  са се хвърляли повече от стотина участници. В последните години..

публикувано на 10.08.24 в 08:13

Горица Грънчарова-Кожарева стартира разговори за нов служебен кабинет

Посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство още днес.  Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри, а колко от тях ще са и вицепремиери ще решава Кожарева.  Вече има изразено желание от членове на сегашния кабинет да..

публикувано на 10.08.24 в 08:00

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер на малко над 14 милиарда долара, част от което са и настоящите средства.  Според телевизията парите..

публикувано на 10.08.24 в 07:55
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби. Той обвини израелския финансов министър Бецалел Смотрич, че говори неистини. Поводът са изказвания..

публикувано на 10.08.24 в 07:52

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след ГТП

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на недоволството от трудностите при преминаването през преглед. Малинка Бондаренко от Съюза на..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25