Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независими експерти ще решават кои проекти ще получат финансиране по плана "Юнкер"

Шестима независими експерти ще решават кои проекти ще получат финансиране от бъдещия европейски Фонд за стратегически инвестиции, известен като плана "Юнкер". Днес Европейската комисия одобри конкретни законодателни предложения за създаването и управлението на Фонда, като целта е той да заработи още през юни.

Списъкът с проекти ще се обновява и допълва. Сред областите с най-добри изгледи за финансиране са транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура, образованието, здравеопазването и научните изследвания, както и комуникационните технологии и иновациите. Шестимата експерти, които избират измежду проектите, ще работят в "инвестиционен комитет". Над него ще има Управителен съвет, който ще определя политиките, а броя на на местата и гласовете в този съвет ще зависи от финансовия принос във Фонда. В него към първоначалната сума от ЕК и ЕИБ средства ще могат да добавят правителства, банки за развитие, обществени агенции на страните-членки, както и частни инвеститори, включително и от държави извън Евросъюза.

Страните, които членуват в него, няма да могат да депозират като капитал в новия фонд парите, които получават от структурните фондове - каквито идеи бяха лансирани у нас.

С цел да се съберат възможно най-много средства в бъдещия фонд бяха приети и известни компромиси с правилата за фискална дисциплина. Процедурата за свръхдефицит, например, ще се прилага по-гъвкаво към страните, които са внесли пари във Фонда за стратегически инвестиции. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Юнкер призова политиците да защитават евроинтеграцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова основните политически партии в Европа да защитават европейската интеграция, а не да имитират евроскептицизъм. Юнкер назова конкретно две от партиите в управляващата в Холандия коалиция. "Моят..

публикувано на 30.12.14 в 18:45

Юнкер: Гражданите очакват активна роля на ЕС

  Европейската комисия прие работната си програма за 2015 г. с цел постигането на реално подобрение на заетостта, растежа и инвестициите.  Председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че гражданите очакват ЕС да играе решаваща роля за големите икономически и..

публикувано на 18.12.14 в 12:23

Юнкер: Енергетиката е от значение за всички европейци

"Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново. Топката е в полето на Русия". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов...

публикувано на 16.12.14 в 14:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Ден на траур в община Разлог в памет на лейтенант Венцислав Дункин

Днес е ден на траур в община Разлог, където е роден старши лейтенант Венцислав Дункин - един от загиналите вчера военни летци. Знамената на административните сгради са наполовина свалени. Дункин е роден през 1996 година в Разлог, където е добре познат..

публикувано на 14.09.24 в 13:07
Габриела Фиковска

16-годишната Габриела Фиковска за първи път се състезава в плувни маратони

Пред прага на първия учебен ден, едно плевенско момиче завинаги ще запомни отминаващата лятна ваканция.  16-годишната Габриела Фиковска за първи път се състезава в плувни маратони, като успя да преодолее трудностите и в един от тях да победи...

публикувано на 14.09.24 в 12:44

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Никога не разговаряйте с Имануел Кант!

Кирил Петков: "…Това, което се случва напоследък, аз се чувствам като в "Майстора и Маргарита" на Булгаков… Вкарват се закони като на "Възраждане" - за чуждите агенти… Тези абсурдни закони, ако ги оставиме, ние си говориме от сутрин до вечер за..

публикувано на 14.09.24 в 12:40

Нова пътна блокада заради безводието в Свищовско

Жителите на засегнатите от безводието свищовски села отново излязоха на протест. На два пъти за по половин час те блокираха главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и..

публикувано на 14.09.24 в 12:20
Робърт Шльогъл, президент на Фондация

Научен форум на Хумболтовия съюз в България събира учени от различни области

Днес е третият от общо четирите дни, в които се провежда годишния Хумболтов колегиум . Високият научен форум се организира от Хумболтовия съюз в България и събира учени от различни области на науката. Специален гост на събитието е председателят на..

публикувано на 14.09.24 в 12:17