Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия успя да балансира бюджета си за първи път от 45 години насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е успяло през 2014-а година за първи път от 45 години да балансира бюджета на страната. Финансовият министър Волфганг Шойбле обеща да се постигне тази цел през 2015-а година и балансираният бюджет да стане норма за Германия, но е успял да изпълни целта си предсрочно.

Първоначално германското правителство беше предвидило малък бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро за 2014-а година. Но благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви при изплащането на дълга Берлин е успял да завърши годината без нови заеми. Финансовият министър Волфганг Шойле преследва тази цел от 15 години и успя да я достигне като Франц Йозеф Щраус, който постига този резултат за последно през 1969-а г.

Заради добрите данъчни постъпления и стриктното управление на бюджета Шойбле е постигнал балансирането, без да реже субсидии или да съкращава разходи.

Опозиционните партии и много икономисти вярват, че "черната нула" в действителност не помага на икономиката, която се нуждае от инвестиции за растеж.

По отношение на общия дълг, Германия все още е над определения от Маастрихтските условия за еврозоната таван от 60% от БВП. В края на 2013-а година дългът на държавата беше 2,15 трилиона евро, което е равно на 78% от БВП. Шойбле очаква дългът да бъде сведен под 60% до 2024-та година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задълбочаване на спада на цените на едро в Германия през декември

Цените на едро в Германия регистрираха през декември понижение за 18-и пореден месец, като за цялата 2014-а година отчетоха най-солидно понижение от пет години насам, показват данните на Федералната германска статистика Destatis. Индексът на..

публикувано на 13.01.15 в 10:03

Франция, Германия и САЩ вземат нови мерки за сигурност

Националното събрание на Франция ще гласува решение за продължаване на френското участие в кампанията срещу групировката "Ислямска държава". Очаква се френското правителство да представи и предложения за юридически мерки срещу джихадистката заплаха. Закон,..

публикувано на 13.01.15 в 07:57

Политиците в Германия призоваха ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма

Политиците в Германия призоваха организацията ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма, които се провеждат всеки понеделник, тъй като към тях се присъединяват и крайнодесни, настроени срещу обикновените мюсюлмани. Властите в Лайпциг дори..

публикувано на 12.01.15 в 15:05

Йоахим Гаук: Германия ще продължи да бъде страна, отворена към света

Германия ще продължи да бъде страна, отворена към света, в която недоверието към чужденците няма място, заяви германският президент Йоахим Гаук по повод опасенията за засилване на антиимигрантските настроения след атентата в Париж. "За нас не е..

публикувано на 10.01.15 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такъв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия -..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се..

публикувано на 29.07.24 в 16:16