Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди жители на Берлин почетоха жертвите на атентатите в Париж

| обновено на 13.01.15 в 21:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

10 000 души се стекоха на площада пред Бранденбургската врата тази вечер, за да изразят почитта си към жертвите на терористичните атаки в Париж. Пред множеството говори президентът на страната Йоахим Гаук

Няма да ви подарим страха си, заяви Йоахим Гаук в речта си по време на траурния марш, който се проведе на Бранденбургската врата. Президентът се обърна с тези думи към радикалните ислямисти в цял свят. Той посочи, че Германия е страна на различни култури и те живеят мирно заедно. Журналисти във Франция загинаха заради мнението си, евреи, защото са евреи, а полицаи, защото защитиха законите на своята държава. Ислямистите искаха така да ни разделят, но постигнаха обратното - обединиха ни, заяви още Гаук.

В шествието участваха канцлерът Ангела Меркел, министри от кабинета, представители на всички основни религии. То започна с молитва на мюезим, след което слова държаваха представители на мюсюлманската, еврейската, католическата и протестантската общност. Шествието беше организирано от централния съвет на мюсюлманите в страната и турската общност в Берлин, които така се противопоставиха на злоупотребата от страна на фанатици с тяхната религия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Манюел Валс: Франция се намира във война с тероризма

Френският премиер Манюел Валс потвърди, че страната му се намира във война с тероризма. Да, Франция е във война срещу тероризма, джихадизма и радикалния ислямизъм , заяви френският премиер Валс пред депутатите в Националното..

обновено на 13.01.15 в 18:54

Хакери - ислямисти атакуват държавни сайтове на САЩ и Франция

Белият дом заяви, че ще организира среща на високо равнище с представители на технологични фирми, на която да бъзе обсъден въпросът с използването на социалните мрежи от екстремисти. Хакерска групировка, обявяваща себе си за симпатизант на "Ислямска..

публикувано на 13.01.15 в 08:38

Франция, Германия и САЩ вземат нови мерки за сигурност

Националното събрание на Франция ще гласува решение за продължаване на френското участие в кампанията срещу групировката "Ислямска държава". Очаква се френското правителство да представи и предложения за юридически мерки срещу джихадистката заплаха. Закон,..

публикувано на 13.01.15 в 07:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такcв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия -..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се..

публикувано на 29.07.24 в 16:16
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските..

публикувано на 29.07.24 в 16:04