Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подкрепят енергийната диверсификация в България и реформите в съдебната система

| обновено на 15.01.15 в 13:15
Автор:
Джон Кери и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Енергийната диверсификация в България и създаването на план за енергийно развитие на страната ни са били сред основните акценти в разговорите между американския държавен секретар Джон Кери и българския министър-председател Бойко Борисов. На пресконференция след срещата Кери заяви:

Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки. САЩ ще изпрати един енергиен експерт, който да работи с вашето министерство, за да помогне да се разработи план, да се разбере какво точно да бъде енергийното бъдеще.

Премиерът Бойко Борисов обобщи резултатите от срещата така:

Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области - сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ.

Той също отбеляза енергийната тема, като уточни:

По темата за шистовия газ, многократно сме заявявали, че има мораториум по темата, докато се намери технология, която да гарантира чистотата на екологията, тъй като находищата, за които се говори, са в най-плодородната територия на България.

Джон Кери посочи също, че е било обсъдено и задълбочаването на военното сътрудничество в рамките на НАТО и оптимизиране на българската армия спрямо стандартите на Алианса: 

Член 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България, подчерта Джон Кери.

Американският държавен секретар бе категоричен, че няма никакво съмнение, че има много големи възможности за инвестиране и допълни, че САЩ са "дълбоко ангажирани" да помогнат да се привлекат инвестиции у нас. Ключ към привличането на инвестиции е да имаме прозрачност на управлението, открито управление, борба с корупцията, върховенство на закона. Кери подчерта, че Съединените щати напълно подкрепят плановете на България за реформиране на съдебната система.

Приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България. Това би било много положително събитие и за двете страни. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще. Има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени, за да отпаднат визите за пътуване, каза още Кери. Един от тях е отказите за виза да са под 3%. За България този процент е бил 15,2% за 2014-а г., изтъкна Кери.

Американският държавен секретар Джон Кери посети България в опит да помогне на бедната бивша комунистическа страна да се откъсне от зависимостта си от руския газ, да се пребори с корупцията и да подобри сигурността си, коментира агенция Ройтерс. След като обвини Москва, че се меси в българската политика, Кери заяви, че "всеки американец е отдаден на сигурността, просперитета, здравето и силата на България".
 
Британският външен министър Филип Хамънд беше в София вчера, скоро се очаква генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг - все знаци, че ЕС и НАТО искат да подкрепят стратегическия си партньор с оглед на украинската криза, отбелязва Ройтерс


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство

България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество, като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенството на закона..

обновено на 15.01.15 в 12:10

Джон Кери на официална визита у нас. София взе засилени мерки за сигурност

Американският първи дипломат Джон Кери ще е днес в София. Това е вторият държавен секретар от администрацията на президента Барак Обама , който посещава страната ни. Хилари Клинтън беше тук през февруари 2012-а година. В официалната програма на Кери са..

обновено на 15.01.15 в 10:49

България в центъра на международното внимание заради визитата на Джон Кери у нас

Би Би Си публикува в сайта си коментар със заглавие "Западни лидери се отбиват в България". Страната е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, отбелязва британското обществено радио и телевизия. Медията..

обновено на 15.01.15 в 10:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35