Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличил се е броят на язовирите в предаварийно състояние

Снимка: РАДИО ВИДИН

Увеличил се е броят на язовирите в предаварийно състояние - от 78 те са станали 106, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров

Към момента 61 са тези, които имат нужда от инвестиции, за да бъдат временно изведени от експлоатация. За всички останали са намерени някакви решения. Малка част от тях - са инвестирани средства и са намерени проектни решения за извеждането им в предаварийно състояние и въвеждането им в нормално, добро техническо състояние. За по-голяма част от язовирите са намерени временни технически решения за извеждането им от експлоатация - дали чрез прокопаване на стената, с постоянно отворен изпускател, дали с поставяне на сифонно съоръжение. Те към момента не представляват заплаха, обясни Гуджеров.

Пред депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите министър Ивелина Василева съобщи, че по програма "Околна среда" са загубени 22 милиона евро, което е няколко пъти по-малко от очакваната загуба. Почти при всички проекти има забавяне при изпълнението. През тази година трябва да се изплатят 720 милиона евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проверяват язовири във Видинско

4 язовира в общините Видин, Бойница и Кула са проверени от комисия, назначена от областния управител Момчил Станков, чиято цел е да установи състоянието на 18 потенциално опасни съоръжения във Видинско. Проверено е състоянието на язовирните стени, на..

публикувано на 13.01.15 в 10:17

Проверяват язовирите в област Ямбол

Започнаха проверките на язовирите с неустановена собственост, намиращи се на територията на област Ямбол. Областният управител Димитър Иванов назначи специализирана комисия с председател заместник- областният управител Иван Йорговда извърши..

публикувано на 12.01.15 в 10:15

Проверяват язовирите във Видинско

Осемнадесет потенциално опасни язовира ще бъдат проверени на територията на област Видин. Проверката е разпоредена със заповед на областния управител Момчил Станков на основание Закона за администрацията, Закона за защита при бедствия и Закона за водите...

публикувано на 12.01.15 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06