Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха актуализираната стратегия за съдебните реформи

Снимка: БГНЕС

След дълги дебати народните представители одобриха актуализираната стратегия, предложена от правителството за продължаване на реформата в съдебната система. В крайното решение бе допълнено, че Висшият съдебен съвет остава постоянно действащ орган.


По време на дебатите, депутатите от опозицията от ДПС, БСП и "Атака" ясно заявиха, че няма да подкрепят документа. Филип Попов от БСП посочи, че в този вид стратегията не е подготвена за обсъждане в пленарна зала, още по-малко за одобрение от Народното събрание..

Първоначалната идея в документа беше ВСС да се раздели на две колегии - на съдиите и на прокурорите, но да не е постоянно действащ, както беше преди години. Редакционната поправка в последния момент, направена от БСП, промени гласуването и против актуализираната стратегия за реформи в съдебната система гласуваха само от партия "Атака". Само някои от депутатите на БСП, ДПС и БДЦ се въздържаха. Така ВСС ще има две професионални колегии - съдийска и прокурорска, но запазва стария си статут на постоянен орган. 

Правосъдният министър Христо Иванов обясни намеренията на правителството с актуализираната стратегия.

Опитът ни беше да представим един всеобхватен документ, който да се занимае с всички проблеми на съдебната система, разбира се, на първо място започвайки с проблемите на органа, който трябва да осигурява доброто й управление, но също така системи като юридическото образование, натовареността и разпределението на човешкия ресурс на съдебната система. Нашата цел е не да изместим една партия от такъв контрол и да я заменим с друга. Нашата цел следва да направим това невъзможност занапред за която и да било партия.

Основната цел на гласуваната стратегия е да се очертаят бъдещи реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск.

Министър Иванов коментира също, че приетата стратегия няма да промени очакваните негативни оценки в скорошния доклад на Брюксел: Надявам се, че колегите ще го отразят, но не очаквам това да промени тона на доклада. Тонът на доклада е тон на това, което всеки български гражданин вижда. Съдебната система е нереформирана и не работи достатъчно добре. Тя има своите проблеми и те не са решени. Това, че ние днеска сме приели една заявка, не променя този факт. Това не е реформата. Това е стъпка към консолидация около необходимостта от реформа, но това не е самата реформа, тя предстои.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ВСС: Стратегията за съдебната реформа цели само персонални промени

Според членове на Висшия съдебен съвет обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров , Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха пред журналисти основните..

публикувано на 21.01.15 в 12:31
Министърът на правосъдието Христо Иванов

Депутатите започнаха дебати по стратегията за съдебната реформа

Парламентът обсъжда актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Основната цел на стратегията е да очертае бъдещите реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и..

публикувано на 21.01.15 в 11:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за..

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса,..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският..

публикувано на 28.07.24 в 08:16