Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на политически сили в НС определиха като смекчени критиките в черновата на доклада на ЕК

Снимка: БГНЕС

Представители на политически сили в парламента определиха като смекчени критиките в черновата на доклада на Европейската комисия (ЕК). Има очаквания, че новоприетата съдебна стратегия е шанс новото правителство да проведе необходимите реформите.

Предварително огласените критики са по-меки от очакваното, смята Радан Кънев от коалиционния партньор Реформаторския блок:

Положението в българското правосъдие е много тежко, това го знае всеки в България и всеки български съдия. А докладът е смекчен, защото показахме консенсус по стратегията за съдебна реформа, успяхме да консолидираме наистина огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС - да я подкрепят накрая.

Патриотичният фронт също коментира в тази посока. Красимир Каракачанов:

Ако погледнем, докладът е доста по-благоприятен от очакваното. Всяко едно ново правителство, което заявява добри намерения, получава някакъв шанс. Много от критиките са абсолютно основателни. Но съдебна реформа не може да се направи за 24 часа.

Такова е и мнението на групата "Български демократичен център". Росен Петров:

Аз дори очаквах да е по-лош, защото това са проблеми, натрупани през последните 25 години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи документа като формален:

В Европейския парламент управлява ЕНП, тук управлява коалиция, която се води, че е към ЕНП. Естествено, че докладът ще бъде такъв - леко снизходителен. Това са формални документи. Никога не се казва нищо по същество. 

Стана ясно, че от ГЕРБ, ДПС, БСП и АБВ ще коментират темата малко преди докладът да бъде оповестен официално.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БСП смята, че докладът на ЕК е очаквано критичен, според ГЕРБ с него се гласува доверие на кабинета

С доклада на Европейската комисия (ЕК) се гласува доверие на правителството, коментираха управляващите от ГЕРБ. От своя страна, други партии в парламента определиха като смекчени критиките в документа. Има очаквания, че новоприетата съдебна стратегия..

обновено на 28.01.15 в 15:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожари горят в 3 свищовски села

Пожари горят в свищовските села Козловец, Хаджидимитрово и Горна Студена.  Пожарите са вътре в селата и са възникнали в късния следобед. Най-тежко е положението в село Хаджидимитрово, където има и воден режим. На помощ на свищовските огнеборци са..

публикувано на 06.08.24 в 18:09

Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград

Бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград заради пожар, който пламна днес следобед в село Черепово. Огнището, което се развива към пътен възел "Голямата звезда", засега е далеч от населени места и няма опасност за населението...

публикувано на 06.08.24 в 18:04

Заседание на парламентарната група на ПП-ДБ

Тази вечер парламентарната група на ПП-ДБ трябва да се събере на свое заседание. От двете партии в коалицията нито отрекоха, нито потвърдиха появилите се по-рано спекулации, че сред обсъжданите теми може да бъде и подкрепата за процедура за..

публикувано на 06.08.24 в 18:01
доц. Наталия Киселова

Наталия Киселова: Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер

Продължават разговорите на държавния глава Румен Радев с посочените в Конституцията потенциални кандидати за служебен премиер. Това казаха пред БНР от президентската институция.  Вчера президентът получи отказ от председателя на Народното..

публикувано на 06.08.24 в 18:00
Илко Иларионов

В Плевен с аплодисменти изпратиха твореца Илко Иларионов в последния му път

В Плевен с аплодисменти изпратиха в последния му път твореца Илко Иларионов. Стотици почетоха паметта на дългогодишния директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в града. С "последно сбогом" и аплодисменти изпратиха Илко Иларионов близки,..

публикувано на 06.08.24 в 17:39

Мащабно честване на 75-годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище

Започна подготовката за отбелязването на 75-ата година от откриването на уникалния тракийки шедьовър. Като мащаб такова честване ще се организира за първи път.  Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище на 9-и август...

публикувано на 06.08.24 в 17:36
Мариета от

"Арлекино и Марионета" ще радват деца и възрастни от 5 до 10 август на морето

Театрална къща "Мариета и Марионета" организират Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол от 5 до 10 август. "Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" има за цел да покаже на..

публикувано на 06.08.24 в 17:17