Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина президентът Желю Желев

| обновено на 30.01.15 в 15:28
Снимка: БГНЕС
На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990-1997). 

Един от най-изявените дисиденти, доктор Желю Желев е първият демократично избран президент на България. На 3-ти март тази година той щеше да навърши 80 години. Роден е в село Веселиново, Шуменско, завършва философия в СУ "Климент Охридски", изключен е от БКП като антимарксист през 1965-а година и за кратко остава без работа по политически причини. През 1974-та година защитава дисертация и става кандидат на науките, година по-късно започва работа като научен сътрудник в Института по култура. През 1982-ра година е отпечатана книгата му "Фашизмът", по-късно забранена за разпространение, но преведена на десет езика. Шест години по-късно д-р Желев създава Съюза за гласност и преустройство. До 10-и ноември 1989-а е обект на преследвания и е един от най-изявените дисиденти у нас. 
След 10-и ноември Желю Желев се включва активно в обществено-политическия живот в страната и е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС), председател на координационния му съвет. Желев става депутат във Великото народно събрание, а в началото на 1992-ра година е избран за първия президент на България след демократичните промени у нас. Заема поста до 1997-а година. 

След приключване на мандата създава фондация "Доктор Желю Желев", автор е на десетки книги и носител на държавни престижни отличия.

Д-р Желев е председател на Балканския политически клуб, основан на 26-и май 2001-ва година по негова идея. В Учредителното събрание под мотото "Да европеизираме Балканите" тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция.

Само преди три дни д-р Желев участва в Съвета на президентите заедно с Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Георги Първанов. 

Звукова картина от митинга на 10-и декември 1989-а година и част от речта на президента Желев по време на икономическата криза можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на Желю Желев

Желю Желев ще бъде погребан с държавни почести

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството и президентството ще подготвят държавно погребение за президента  Желю Желев .  С думите Господ прибира първо добрите хора премиерът изказа съболезнования на близките на Желев...

обновено на 30.01.15 в 13:03

Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г. (неделя) за ден на национален траур

Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г. (неделя) за ден на национален траур по повод кончината на Президента на Република България д-р Желю Желев (1990-1997 г.). В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина...

публикувано на 30.01.15 в 15:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Украйна призова Монголия да арестува Владимир Путин, съгласно заповедта за арест на МНС

Украйна призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин при посещението му в страната следващата седмица, тъй като страната е член на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповедта за арест на руския лидер, предаде..

публикувано на 30.08.24 в 20:39

Посланикът на РСМ бе извикан в МВнР, за да бъде изразен остър протест

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе извикана в Министерството на външните работи (МВнР) днес, за да ѝ бъде изразен остър протест, съобщават от ведомството. Реакцията е продиктувана от изказване на..

публикувано на 30.08.24 в 20:27

Назначена е охрана от НСО и МВР на Ахмед Доган

На почетния лидер на ДПС Ахмед Доган вече е назначена охрана от НСО и МВР, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство. Сигнал за нуждата от такава охрана беше изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той..

публикувано на 30.08.24 в 20:12

Активисти на БОЕЦ изгориха руския флаг пред сградата на Руския културен център

Активисти на БОЕЦ и симпатизанти на сдружението изгориха пред сградата на Руския културен център в София знамето на Руската федерация. Протестиращите също така заляха стълбите на центъра с червена боя. На протеста присъстват и граждани на..

публикувано на 30.08.24 в 19:50

Над 970 милиона лева е дефицитът в държавната хазна към края на юли

972,1 млн. лв. е дефицитът в държавната хазна към края на юли, съобщиха от Министерството на финансите. Това е около половин процент от брутния вътрешен продукт. Във фискалния резерв има 11,0894 млрд. лева към 31-ви юли 2024 г., в т. ч. 9,0911..

публикувано на 30.08.24 в 19:37
Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.

Борел: Използването на оръжията от ЕС за Украйна за дълбоки удари в Русия не ни прави част от войната

Използването на оръжията от ЕС за Украйна за удари в дълбочина в Русия не ни прави част от войната - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на неформалното заседание на министрите на отбраната от..

публикувано на 30.08.24 в 19:28
Удар по жилищен блок в Харков с руска планираща бомба

Убити и ранени след руски удар с планираща бомба по жилищен блок в украинския град Харков

Руска планираща бомба порази жилищен блок в украинския град Харков, убивайки петима души и ранявайки най-малко 47 други. При атака беше убито и едно дете на детска площадка, съобщи кметът на града Игор Терехов, предаде Ройтерс. Трима души са..

публикувано на 30.08.24 в 19:19