Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се сериозно повишение на речните нива заради валежите

| обновено на 01.02.15 в 12:30
р. Тунджа
Снимка: БГНЕС

Сериозно повишение на речните нива, заради валежите, се очаква днес, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. "Червен" код, заради опасност от преливане, е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Засега нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

"Оранжев" код има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и за река Сазлийка при Гълъбово.

За днес е обявен оранжев код за областите Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали, където се очакват значителни валежи - между 40 и 60 л/кв.м. За други 14 области, в страната, е обявен жълт код за обилни валежи.

Частично бедствено положение е обявено в Ямболската община Болярово. Река Поповска е излязла от коритото си и е навднила дворове и къщи в село Попово, съобщи зам-кметът на Болярово Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. В момента екипи на противопожарната служба от Елхово и Болярово изчакват нивото на водата да спадне и да започне отводняване. Причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига, уточниха от общината.

Близо 50 литра дъжд на квадратен метър е паднал в Хасково. Най-много 114 литра се е излял над стамболовското село Долно Черковище. Поради наводнение е затворен пътят Любимец-Свиленград, а обходният маршрут е през автомагистрала "Марица". В хасковското село Динево реката е излязла от коритото, но няма залети къщи. Заради придошлата река е наводнен пътят Стойково - Родопи. Срутила се скална маса е затворила отсечката Бориславци -Маджарово. Нивата на реките Бисерска и Марица са повишени край Харманли, но засега няма опасност от наводнение.

Река Камчия е излязла от коритото си край село Веселиново, наводнени са мазетата на две къщи. 7 язовира в Шуменска област преливат. Най-тежко е положението на водоемите „Смядово” и „Александрово”, където водата е на 150 сантиметра над преливника. Преливат още язовирите „Станянци” и „Маломир” в община Върбица, и язовир "Тръница” в община Нови пазар. Повишено е нивото на реките Стара река и Златарска, там има пост на „Напоителни системи”. Още два поста са обособени в региона - те са за наблюдение на река Врана между Кочово и Надарево, и на река Камчия между Бял бряг и Янково. Регистрирано е ново, трето свлачище по пътя Шумен - Карнобат, то е в местността „Цанкова барака”.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър, вали от снощи в Кърджалийско. Най-много е дъждът в община Кирково - 210 литра на квадратен метър. 13 села са без ток. Има активизирани свлачища, наводнени сгради и отнесена баластра от пътища. Няма бедстващи хора. Отворена е една от клапите на язовир Студен кладенец от каскада Арда. Преливат микроязовири без опасност за близките до тях села.

70 литра на квадратен метър дъжд се е излял през последвото деннощие в Бургас. 120 къщи са наводнени. 14 души са били евакуирани. Обявено е бедствено положение за кварталите Долно Езерово и Лозово. Очаква се следобед отново да завали, каза пред Екатерина Капрова от радио Бургас областният управител Вълчо Чолаков. Той обобщи обстановката към момента:

Най-важното е, че няма бедстващи хора и хора, които в момента се нуждаят от помощ. Има няколко затворени пътя. Път, който е през Карнобат за Шумен, е затворен, реката е преляла. Пътят за Варна през Обзор, веднага на излизане от Обзор, също е затворен заради преливане на река. Има вътрешни пътища на територията на община Поморие, които също са затворени, между селата. Язовирите са контролирани, но притокът на води е голям и трябва да бъдем много внимателни. Всички са в готовност моментално да реагират на спешни случаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21