Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради наводнения е ограничено движението по редица пътища

БДЖ преустанови движението на влакове в Югозапада

| обновено на 01.02.15 в 17:01
Снимка: Радио Шумен

Поради наводнение е ограничено движението по АМ „Тракия“ в посока Бургас в района на Българово, съобщават от АПИ. Преминаването става по обходен маршрут. Затворен е пътят Шумен - Карнобат от разклон Ивански до разклон Кълново заради наводнение и свлачище при с. Веселиново, област Шумен.

В Бургаска област е затворен пътят Айтос-Провадия, главният път Карнобат Шумен, пътят Бургас-Средец-Ямбол. Възстановено е движението в отсечката Ахелой-Поморие, но само в посока Бургас.

АПИ съобщи, че се ограничава се движението при 78-ми километър на пътя Девин - Тешел в област Смолян поради паднала подпорна стена.

Движението през прохода на Републиката е частично възстановено и се пропуска поетапно. 

В област Варна е ограничено движението по пътя Провадия - Бозвелийско - Бързица в района на село Бозвелийско поради наводнение.

Обилните дъждове в Добричко наводниха дворове и затвориха междуселски пътища. От сутринта се покачва нивото на река Добричка. Вода приижда от селата Опанец и Драганево, деретата са препълнени, нивите са наводнени, водата не може да попива в земята. Заради наводнения на пътя за село Богдан колите на сметопочистващата фирма не можаха да стигнат до сметището. Критична е ситуацията в село Батово - има наводнени дворове и улицата към училището. Центърът на селото е в ниската част и обикновено се превръща във водосборна зона. Екип на КАТ не пропуска леки автомобили към курорта Албена. Затворени са пътищата за селата Стефаново, Оброчище, Славеево, Прилеп.

Заради активизирали се свлачища е затворен пътят Сатовча-Доспат. Ситуацията в планинската  община е изключително тежка. Мобилизирани са  всички екипи и много доброволци, както и цялата налична в района техника. Пет свлачища са се активизирали тази нощ и рано сутринта. Две от тях са прекъснали пътната връзка на високите села със съседната община Доспат.  Село Плетена също е застрашено от активирало се свлачище, алармира кметът на общината Арбен Мименов. Електрозахранването в няколко села е прекъснато, екипите на ЧЕЗ работят по отстраняване на аварията. Вероятността да бъде обявено бествено положение в Сатовча е голяма.

Затворен е и пътят Любимец-Свиленград. Обходният маршрут е през АМ "Марица".

В хасковското село Динево реката е излязла от коритото, но няма залети къщи.  Заради придошлата река е наводнен пътят Стойково - Родопи. Срутила се скална маса е затворила отсечката Бориславци -Маджарово. Нивата на реките Бисерска и Марица са повишени край Харманли, но засега няма опасност от наводнение. Близо 50 литра дъжд на квадратен метър е паднал в Хасково. Най-много 114 литра се е излял над стамболовското село Долно Черковище. 

Временно затворен за движение е Проходът на Републиката заради активизирали се свлачища в Старозагорска област. Пътната полиция пренасочва автомобилите до 12 тона през прохода Шипка, а останалите изчакват до отпадането на забраната за движение. 

Само за няколко часа се активизираха две свлачища по пътя Симитли-Разлог, в района на прохода Предел. Огромно количество скална и земна маса са паднали в отсечката на наскоро изградената нова подпорна стена, където беше откъсната и част от пътя. Движението е силно затруднено и се извършва само в едната лента, която също е силно стеснена. Има паднали скални отломки и земна маса на няколко километра след първото свлачище, посока Разлог.

Батак е без ток. От мокрия сняг има скъсани основни електропроводи, каза за "Хоризонт" председателят на кризистния щаб комисар Иван Панайотов. В момента екипи отстраняват авариите. Заради паднали дървета временно е затворен пътят Белово-Юндола. Пътниците от влака Бургас-София са престояли 3 часа на гара Септември, докато бъдат извозени до следващата спирка Белово. За Юндола, алтернативният маршрут е през Варвара-Велинград-Юндола. В родопската част на  областта, снежната покривка е около 40 сантиметра, но снегът е мокър и има заледявания. В останалата част на региона обстановката е нормална при зимни условия.

Лека катастрофа  на влака София -Кулата  стана преди обяд  заради свлякла се земна и скална маса в района на село Железница преди Симитли.  Няма пострадали хора, и щети са нанесени само на локомотива. Частично е затрупан железният път и край Кочериново.  БДЖ преустанови движението на влакове в  Югозапада. Постепенно се нормализира ситуацията в община Сатовча, където пет свлачища предизвикаха  сериозни поражения на пътната инфраструктура и в някои населени места. Има проблеми с електрозахранването.  Две свлачища затрудниха движението през прохода Предел, което се извършваше само в едната лента.  На пътноподдържащата фирма продължават да разчистват огромните количества скална и земна маса  на пътното платно , в  участъка на  наскоропостроената подпорна стена, където в края на октомври се откъсна и част от пътя. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40