Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха процедурните правила за изслушване и избор на подуправител на БНБ

| обновено на 05.02.15 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Народните представители гласуваха процедурните правила за изслушване и избор на подуправител на Българската народна банка. Правилата бяха приети, след като управителят на БНБ Иван Искров предложи Димитър Костов да бъде избран за подуправител на Централната банка, който да ръководи Банковия надзор.

Депутатите приеха единодушно, без разискване, правилата за изслушване и избор на предложения кандидат Димитър Костов за подуправител на Централната банка. Съгласно приетите правила, изслушването ще се проведе на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и ще се излъчва пряко в интернет. По време на изслушването Димитър Костов трябва да представи концепция за дейността на Банков надзор, а народните представители ще имат възможност да му задават въпроси. След това заседание комисията ще изготви доклад, който ще представи в пленарната зала, а народните представители ще разискват кандидатурата на Димитър Костов и ще гласуват.

Съгласно конституционните разпоредби кандидатът ще бъде избран, ако за него са гласували 50 процента плюс един от кворума в пленарната зала, но не по малко от 61 народни представители. Ако Димитър Костов не бъде избран за подуправител на БНБ, Народното събрание ще приеме решение за откриване на нова процедура за избор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Представители на двете ДПс-та пред сградата на ЦИК

ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете ДПС-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) свиква извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС.. Заседанието ще започне в 10:30 и преди да завърши, няма да има прием на документи. Застъпниците на почетния председател на ДПС Ахмед..

публикувано на 02.09.24 в 09:56
Асен Александров

Асен Александров: За да наложиш санкция на ученик, трябва да извървиш 23 стъпки

Санкциите в Закона за предучилищното и училищното образование са разписани както в Административно-процесуалния кодекс и за да наложиш една санкция, трябва да извървиш 23 стъпки. Това каза пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, с дългогодишен опит като училищен директор. Санкции да не се..

публикувано на 02.09.24 в 09:51

Лошо време в някои части на Великобритания

За много части на Обединеното кралство и днес остават в сила предупрежденията за гръмотевични бури и проливни дъждове. Голяма част от Англия, Източен Уелс и Южна Шотландия станаха свидетели на сериозни гръмотевични бури в неделя. Метеорологичната служба заяви, че въпреки че не се очакват толкова много бури в понеделник, има вероятност от наводнения..

публикувано на 02.09.24 в 09:44

Бури в Австралия, 150 000 души са без ток

Един човек загина, училищата бяха затворени, а десетки хиляди хора останаха без ток, след като силни бури връхлетяха Австралия. Полицията съобщи, че 63-годишна жена е загинала, след като дърво е паднало върху колиба в югоизточната част на страната. „Разрушителни“ ветрове със скорост над 110 километра в час връхлитат региона. Около 150 000 души останаха..

публикувано на 02.09.24 в 09:04
Сградата на Върховния съд на Бразилия

Бразилският върховен съд ще заседава по казуса "Екс"

Петчленен състав на бразилския Върховен съд ще заседава утре във връзка с решението на върховния съдия Алешандри ди Мораеш да нареди блокиране на социалната мрежа "Екс" в Бразилия, предаде "Ройтерс". Мораеш, когото собственикът на "Екс" Илон Мъск нарече "диктатор", свика виртуално заседание на първото отделение на Върховния съд, на което той..

публикувано на 02.09.24 в 08:36
Явор Дачков

Явор Дачков: Проблемът на ДПС – Доган е, че отгледаха бухалка и я нарекоха "феномен"

Въобще не е ясно като какви ще се явят на изборите някои от основните играчи – БСП, ДПС, ПП-ДБ, и кои нови играчи ще прескочат четирипроцентовата бариера. Това каза пред БНР журналистът и създател на сайта "Гласове" Явор Дачков. По-вероятно е ДПС да се яви като две ДПС-та. Вероятно БСП ще се яви като широка коалиция, която ще съдържа в..

публикувано на 02.09.24 в 08:28
Народният представител Валентин Тончев с привърженици на Ахмед Доган пред сградата на ЦИК в София - 2 септември 2024

Двете ДПС-та в напрегнато очакване пред ЦИК

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори. Двете крила на привърженици - едните, подкрепящи почетният председател Ахмед Доган, и другите - председателя Делян Пеевски,..

публикувано на 02.09.24 в 08:26