Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови санкции за Русия при неспазване на договореностите от Минск

| обновено на 13.02.15 в 11:26
Лидерите на страните от "нормандската четворка" ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от агенция ТАСС. Той потвърди, че ако договореното спиране на огъня не бъде спазвано, на дневен ред отново ще бъде налагането на още санкции на Русия.

Ако примирието се спазва, санкциите постепенно ще бъдат премахнати, каза Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира, че ако Русия не приложи изцяло новите договорености от Минск, ще получи нови санкции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че допълнителните индивидуални санкции, за които вече беше решено да влязат в сила в понеделник, няма да се отлагат:

Ние сме сигурни, че натискът от наша страна може да окуражи Русия да приложи това второ споразумение от Минск, това са нашите надежди. Много сме предпазливи, обаче заради лошия си опит с първите договорености от Минск. Доверието ни в добрата воля на президента Владимир Путин е ограничено, затова  трябва да се придържаме към решението си за санкциите, каза Туск.

Допълнителните санкции предвиждат към списъка за замразяване на активи и забрана за пътуване в Европа да бъдат добавени още 19 души и 9 организации.

Въпреки новото мирно споразумение обаче осем украински военнослужещи и трима цивилни са убити през последното денонощие в Източна Украйна. Това показват предварителни данни на Киев и на отцепническите власти. Военният говорител на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин пък твърди, че украинските въоръжени сили са дали 42 жертви, а 30 техни бойци са ранени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кремъл: Русия е гарант за решаване на конфликта в Украйна, а не страна в него

Русия е гарант за украинското урегулиране, а не изпълнител на предприетите мерки, заяви Дмитрий Песков , прессекретар на руския президент Владимир Путин . Той потвърди, че предстоят нови телефонни преговори на лидерите на "нормандската четворка", която ще..

публикувано на 13.02.15 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в..

публикувано на 09.08.24 в 18:17