Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният водопровод на Варна ще бъде ремонтиран до средата на следващата седмица

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че скъсаният, заради свлачище магистрален водопровод на Варна ще бъде ремонтиран до сряда следващата седмица, а свлачището ще бъде укрепено. Министър Павлова е разпоредила ВиК дружеството в Шумен  да осигури водоноски за всички детски градини и за болницата в града за своя сметка. Организацията по доставката  трябва да започне още тази вечер.  Шумен се снабдява с питейна вода от язовир Тича, но при строителството му преди повече от 30 години не е било предвидено изграждането на пречиствателна станция за питейни води.  Вчера десетки шуменци протестираха, заради мътната вода в региона, която тече от чешмите от средата на декември. Регионалната здравна инспекция предупреди хората да не ползват водата от чешмите за пиене, готвене и миене. През последните 10 години качеството на водата в Шумен периодично е с повишена мътност в резултат на обилни дъждове и пролетното снеготопене, припомни министър Павлова:

В този период на годината, когато има обилни дъждове, винаги има замътняване на водата. До две, максимум три седмици тя ще влезе в нормите, за да е годна изцяло за пиене. Протестите, които се разбунват, аз виждам в тях, бих казала и политически елемент на това разбунване. Защото показателите тази година дори не са толкова лоши, колкото бяха миналата година по същото време, когато нямаше бунтове. 

Потърсен за коментар, управителят на ВиК дружеството в Шумен Светлозар Дамянов каза, че чрез обществена поръчка и със средства от бюджета на Общината детските градини отдавна се снабдяват с вода. Според Дамянов болниците също имат вода. Поради ниските външни температури водоноски ще бъдат осигурени едва в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК въведе временни мита върху вноса батерии за електромобили от Китай

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на захранвани с батерии електромобили от Китай. Мярката идва след продължило 9 месеца разследване от страна на Комисията на държавните субсидии от Пекин. Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е..

публикувано на 04.07.24 в 12:47
Джейхан Ибрямов

Изключиха Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС. Решението беше прочетено от парламентарната трибуна от председателстващия заседанието Росица Кирова. То е било взето днес, като "за" изключването му са гласували 30 народни представители, без гласове против и въздържали се. ДПС – Търговище снема доверието си от..

публикувано на 04.07.24 в 12:18

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища

Агенцията по горите прекрати дейността на две сечища и два склада за дървесина заради нарушения на Закона за горите. В рамките на един ден горските са проверили над 450 обекта за добив на дървесина и 15 склада за съхранение, преработка и търговия с дървесина. Съставени са 38 акта за констатирани законови нарушения. Сред най-честите..

публикувано на 04.07.24 в 12:08

Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър

Преди заседанието по делото за катастрофата на столичния булевард "Сливница", в която загинаха  24-годишната Анна-Мария Малчева и 22-годишния Явор Стоянов, представители на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха със служебния правосъден министър Мария Павлова. Майките на Ани и Явор: Шофирайте със сърце и разум, безотговорността убива!..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49