Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павло Климкин: Проруските сепаратисти не спазват примирието

| обновено на 16.02.15 в 14:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Украинският външен министър Павло Климкин обвини от София проруските сепаратисти в Донбас, че не спазват примирието. Той опроверга информациите за масова военна мобилизация на етнически българи в Украйна.

Украинстите въоръжени сили стриктно спазват режима на спиране на огъня, заяви Павло Климкин, но посочи, че проруските сепаратисти не правят същото:

Регистрирали сме 112 артилерийски обстрела от страна на терористите в Донецк и Луганск за последното денонощие.

Украинският външен министър определи като спекулации твърденията в руски медии, че има непропорционална мобилизация по етнически принцип за набиране на войници в армията на Украйна. Той допълни, че тези спекулации относно етническите българи не са случайни и целят да повлияят българо-украинските отношения.

Климкин цитира данни от последната вълна на мобилизацията:

Днес аз имам реални данни, че само 20 украинци от български произход са получили повиквателни от общо 200 хиляди.


Павло Климкин се ангажира да съдейсва за изпращането на българска хуманитарна помощ - храни и лекарства на сънародниците ни, засегнати от войната в Донбас.

Въпросът за мобилизацията на етническите българи в Украйна беше повдигнат първо от министърът на външните работи Даниел Митов: Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, не само заради географската, езиковата, културната и религиозна близост между нашите два народа, но и заради наличието на голяма българска диаспора в Украйна. Получих уверенията на министър Климкин и затова, че за нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата.

Митов беше категоричен, че при евентуална ескалация на конфликта, България е готова да помогне на сънародниците ни в Украйна максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликт.

Преди да отпътува за Министерския съвет, за среща с премиера Бойко Борисов, украинският първи дипломат получи от министъра на културата Вежди Рашидов две старинни икони, заловени от българските митничари след незаконен износ от Украйна.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Украинският външен министър Павло Климкин пристига на посещение в София

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин пристига на официално посещение в София, където ще разговаря с българския си колега Даниел Митов , с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева . Актуалното..

публикувано на 16.02.15 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и..

публикувано на 12.07.24 в 18:02

Хамид Хамид: Не смятам да напускам ДПС. За нов проект с мен не е говорено

Не смятам да напускам ДПС . За нов политически проект с мен не е разговаряно. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид и добави: "Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за..

публикувано на 12.07.24 в 17:38

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси...

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан..

публикувано на 12.07.24 в 16:30