Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната. 

След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия, Москва претърпя тежки загуби между май и юни тази година, съобщават британските военни. 

"Въпреки че този нов подход увеличи натиска върху фронтовата линия, ефективната украинска отбрана и липсата на адекватно обучение на руската армия намаляват способността на Русия да използва всякакви тактически успехи, въпреки опитите да разшири фронтовата линия още повече", пише в последния доклад на Министерството на отбраната. 

Прогнозата на разузнаването е, че руснаците ще продължат да дават средно над 1000 жертви на ден и през следващите два месеца, тъй като Кремъл разчита на своето превъзходство в жива сила, така наричаната "месомелачка" от военните.

Като причина за рекордно високите руски жертви се изтъква и западната намеса, включително даденото на Украйна разрешение от Великобритания да използва ракети Storm Shadow срещу руски цели в рамките на тяхната граница. 

Според разузнаването, от началото на конфликта са убити или ранени 465 000 руски войници.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот.  След награждаването на..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08

Село Стрелец чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене

Село Стрелец в община Горна Оряховица чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене. В населеното място е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" в Стрелец водоподаването вече е през 48 часа от 06.00 до 18.00 часа, поясни Нели Гърдева от кметството на..

публикувано на 09.08.24 в 15:31

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика. "Нашето правителство си свърши работата, нямаше..

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Камен Невенкин

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия .  Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата , откъдето руската авиация обикновено излита, за да бомбардира украински градове и украински позиции ,..

публикувано на 09.08.24 в 15:09

Обявено е извънредно положение в руската Курска област

Извънредно положение е обявено в руската Курска област, откъдето започна украинската офанзива по-рано тази седмица. Москва изпрати допълнителни сили в района около град Суджа в Курска област за противодействие на украинската офанзива. От руското министерство на отбраната разпространиха видеозапис от придвижването на войските, като уточниха,..

публикувано на 09.08.24 в 15:03
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са..

публикувано на 09.08.24 в 14:53