Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов намекна за оставка, ако парламентът не одобри заема за 16 млрд. лева

| обновено на 18.02.15 в 14:56
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов намекна за оставка, ако парламентът не приеме предложението за нов външен заем от 16 милиарда лева:

Да видим, ако не приемат дълга... Ако не го приемат, 6 милиарда до края на годината, ако ми покажат откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес. Така че популизмът има измерения до едно време. От там нататък са плащания.

Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок ще осигури подкрепа за заема: 

Най-същественото в тази ситуация и в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа. Слушаме я до степен, че има опасност тя да стане истина, което не би било добре. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Не обсъждаме нов дълг. Нов дълг можем да обсъждаме, когато обсъждаме бюджета за 2016-а година или бюджета за 2017-а година или когато, както през 2013-а година, гласуваме актуализация с нов дълг. В момента финансовият министър ни предлага един добър финансов инструмент за управление на държания дълг, който със завиден успех Полша използва повече от 5 години, а Румъния от 4 години.

Йордан Цонев от ДПС репликира на Кънев, като му припомни, че политиката им не е толкова точна: 

Този бюджет и този дълг залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец. Да, чухте този господин да говори за кражба сега, когато става въпрос за 16 млрд. лева. Не говори, защото е в управлението, защото демагогстват, защото трябва да се извинят. Ако сега са прави, ако върнем дебата в неговата бюджетна и фискална плоскост, че трябва управление на дълга, че онзи дълг от 1 млрд. се взе за връщане на стар дълг от 800 млн. от февруари месец и ние го обяснявахме, а те организираха тук платформа, където мастити икономисти и г-н Кънев се изказваха, че това било грабеж. 1 млрд. дълг било грабеж от джоба на българския народ, а сега 16 млрд. не са грабеж, защото г-н Кънев е в управлението.

БСП също заявиха, че няма да дадат подкрепата си за договора, а Румен Гечев намери аргументите на финансовото министерство за неубедителни: 

Натъкваме се на един изключителен прецедент зад гърба на парламента, зад гърба на правителството се подписва споразумение в нарушение на Конституцията и закона. Като прегледахме данните, които се предлагат в новия вариант на правителството за външен заем от 16 млрд. и прогнозата, направена в бюджета преди месец и половина – разликата в числата е около 5 млрд. лева. Какви са причините за няколко седмици прогнозата да бъде толкова песимистична? Къде са реформите на кабинета и обещанията, че ще се повиши събираемостта на данъците, къде са допълнителните приходи в бюджета от заложените прогнози за икономически растеж? Най-страшното е, че тези пари не отиват за инвестиции в българската икономика. Някой иска да се представи добре на предстоящите местни и президентски избори.

За дебатите по заема в Народното събрание пристигна министърът на финансите Владислав Горанов. Той се срещна с парламентарните групи на АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок и коментира, че тази среща е закъсняла, а комуникацията между финансовото министерство и Народното събрание се е загубила.

Изобщо не става дума за условия. Става дума за едно закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено се пораждат подобни напрежения и очакване на сензация, коментира лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев.

За нарушена комуникация потвърдиха и от Патриотичния фронт, откъдето смятат, че толкова сериозен въпрос не може да се решава по този начин.

От "Атака" поискаха пряко излъчване по националното радио и националната телевизия на дебатите. Николай Александров посочи:

Предлагам за прегласуване, защото в противен случай нищо чудно обществото тук да си помисли, че някоя партия се е разбрала при тези совалки, които се правеха между парламентарните групи, и е обърнала вота си. Ако искате от тук насетне навънка постоянно да се чува и да се звучи как ни загробвате и как всички новородени ще плащат по десет хиляди, крийте се.

От БСП обясниха, че премиерът трябва да бъде в залата, затова на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите. Предложенията бяха отхвърлени. Красимир Янков от БСП:

След като става въпрос за осигуряване на ресурс за харчене, нека да бъде тук, в залата, за да обясни за какво точно ще бъдат харчени парите.


Споровете по горещата тема започнаха още в началото на работния ден на депутатите, когато те решаваха дали точката за вземане на нов заем от 16 милиарда лева изобщо да бъде включена в дневния ред. Споровете бяха резултат от процедурните хватки, които БСП вкара в употреба. Социалистите поискаха отпадане на точката от дневния ред за тази седмица с мотив, че гласуването в ресорната комисия не е било легитимно заради променения в протокола резултат. Залата отхвърли предложението точката да отпадне.

Дебатите ще продължат и утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентът решава за спорния заем от 16 милиарда лева

Народното събрание ще обсъжда решението на Министерството на финансите за нов заем от 16 милиарда лева. Приемането на решението беше съпроводено със скандал в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Финансовото министерство казва, че парите ще бъдат..

публикувано на 18.02.15 в 08:43
Георги Първанов

АБВ няма да подкрепи проекта за нов външен дълг

Парламентарната група на АБВ няма да подкрепи внесения от правителството проект за нов външен дълг от 8 милиарда евро, заяви лидерът на партията Георги Първанов след срещата си в парламента с финансовия министър Владислав Горанов : Към този момент..

публикувано на 18.02.15 в 14:14

Протест край парламента заради намеренията на управляващите за нов дълг

Десетки недоволни се събраха пред парламента, за да протестират срещу заема от 16 милиарда лева. Протестиращите твърдят, че тези пари няма как да бъдат върнати от държавата. Организаторите раздадоха на хората банкноти с лика на финасовия министър..

публикувано на 18.02.15 в 11:58
Владислав Горанов

Горанов: При по-малък дефицит може да вземем 6 млрд. евро заем

Министърът на финансите  Владислав Горанов заяви, че ако бъде намален дефицитът повече от очакваното, може да се поеме дълг от 6 милиарда евро. Намаляването на дефицита обаче може да дойде единствено чрез по-добро събиране на приходите, защото..

публикувано на 18.02.15 в 16:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и..

публикувано на 12.07.24 в 18:02

Хамид Хамид: Не смятам да напускам ДПС. За нов проект с мен не е говорено

Не смятам да напускам ДПС . За нов политически проект с мен не е разговаряно. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид и добави: "Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за..

публикувано на 12.07.24 в 17:38

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси...

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан..

публикувано на 12.07.24 в 16:30