Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция

Снимка: europa.eu

В Брюксел, където предстои решаващо заседание на Еврогрупата за Гърция, продължават неформалните преговори и телефонната дипломация за постигане на споразумение. Началото на заседанието беше отложено, за да се даде повече време за консултации. Междувременно Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция и обяви, че все още вижда възможност за компромис.

Гюнтер Йотингер не е съгласувал изказванията си нито с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, нито с комисарите, отговарящи за икономическата и валутна политика, и е изразявал само лично мнение. Това обяви говорителят на Комисията Маргаритис Скинас, след като Йотингер увеличи допълнително напрежението с радиоинтервю, в което казва, че гърците се държат като "слон в стъкларски магазин", че са разрушили доверието и че едва ли ще се стигне до споразумение с тях без специална среща на върха.

Че днес може да няма споразумение, допусна и Маргаритис Скинас, подчертавайки обаче увереността на Комисията, че място за компромис има:

Ние сме убедени, че споразумение е възможно в обозримо бъдеще, ако всички са благоразумни. Все още обаче не сме стигнали дотам. Очакваме, че ще е нужна допълнителна работа.

Консултациите продължават в различни работни групи и формати. Жан-Клод Юнкер е провел и продължава да провежда телефонни разговори с различни европейски лидери. Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум обяви, че заседанието ѝ ще започне с час и половина по-късно от предвиденото, а дипломати допуснаха и по-сериозно закъснение – за да може финансовите министри на страните от еврозоната да седнат на масата за преговори по вече съгласуван и взаимноприемлив вариант на решение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43