Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Телеграф излиза със заглавие: "Пипнаха ГМО в салами", колбасите са направени със соя, изяли сме тонове мутанти, без да подозираме. Двойно повишеният ни апетит се дължал на изменени от ГМО пшеницата гени, установили американски учени. И още един стряскащ факт - оцветител в бонбони и шоколади Е151 е рисков за деца до 3 години, причинява алергии, пише "Телеграф", позовавайки се на Агенцията по храните.

Темата за храненето е продължена от Новинар с интервю с професор Христо Мермерски, който подчертава, че пътят към дълголетието минава през пречистване на организма. В навечерието на великденския пост, който ще е 48 дни, проф. Мермерски съветва храните с изразено лебено действие да са произведени у нас и припомня, че една ябълка на ден намалява с 40 на сто риска да заболеем от рак.

Със снимка на първа страница, вестник Сега почита паметта на самозапалилия се преди две години във Варна Пламен Горанов. "Шефът на ДАНС успя да се замеси и в академичен скандал", Владимир Писанчев е ползвал секретна информация за дисертацията си, рецензирана от Цветлин Йовчев, съобщава още "Сега". Писанчев е станал доктор в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Преса информира: "8 000 малчугани чакат за детска градина". Недостигът е главно в София, свободните места тук за ясли и градини ще бъдат обявени в понеделник. "Преса" цитира Мария Минчева от столичната община, че 8 700 са свободните места от септември, за които ще се състезават родените през 2012, 2013 и 2014 година. От 24 февруари до 7 май родителите ще могат да подават документи за кандидатстване.

Според 24 часа, сметките в банка на стойност до 500 лева не носят доходност, продуктите, предлагани от банките, за да се избегне плащане на данък върху лихвите са губещи поне в първата година. Данните са на БНБ. 

Стандарт отделя място на проблема с незаконното търсене на злато у нас. Само един човек си признал, че успял да открие злато по поречието на Струма, в района на Кюстендил. Местните отдавна подават сигнали за незаконния добив, който застрашава района с наводнение заради дълбоки до 8 метра изкопи, застрашени са и земеделските земи. Разчитат прокуратурата да спре неразрешения промишлен добив на злато, заключава "Стандарт". 

Труд публикува разследване, посветено на гражданска инициатива, наречена "частен КАТ". В Бургас граждани "глобяват", образно казано, с лепенки с обиди и призиви "Махай се!" неправилно паркирани коли. Подобни акции се правят и в други страни по света, но нашенският КАТ предупреждава, че ако сложим такава лепенка на номера на автомобила, рискуваме да бъдем глобени с до 200 лева, пише Труд.

Седмичникът Банкер пише, че "НАП мотае вноски за пенсия, не казва колко са" и добавя информация от пенсионноосигурителни дружества, според която никога досега не се е случвало два поредни месеца да не получават вноските за втора пенсия от Агенцията за приходи. Вноски не са превеждани от 10 декември до 28 януари заради подмяна на компютърна система, оправдали се данъчните служители. Друг седмичен вестник, Капитал, коментира "кашата с дълга" с пренебрежението на финансовия министър към АБВ и Патриотичния фронт, което пък позволило популистки залитания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10