Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шевчович: Енергийните споразумения със страни извън ЕС ще трябва да бъдат одобрени от ЕК предварително

Снимка: ec.europa.eu

Решението на Русия да се откаже от „Южен поток“ беше посочено като доказателство за необходимостта от обща енергийна политика в Европейския съюз и от предварително съгласуване на подобни договори. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович се позова на опита с този проект при представянето на плана за изграждане на Енергиен съюз. 

Двустранните енергийни споразумения със страни извън ЕС ще трябва да бъдат представяни за одобрение в ЕК предварително, а не както е сега – след подписването им. Така Комисията ще може да помогне на страните-членки със съвети и експертиза и да прецени дали договорите съответстват на европейските норми.

Ние вече си взехме поука от различни междуправителствени споразумения - особено от тези, свързани с отменения проект „Южен поток”. Дадохме си сметка, че консултациите пост-фактум не са добър вариант. Затова ще предложим Еврокомисията да е част от преговорния екип, когато се обсъждат подобни споразумения - за да гарантираме, че те съответстват на европейското законодателство. Искаме да отидем много по-напред и по отношение на прозрачността на дългосрочните договори за газови доставки, обясни Шевчович.

Представеният от него проект за Енергиен съюз има за цел да намали енергийната зависимост и да увеличи сигурността на доставките. Това трябва да стане с максимално разнообразяване на доставчици и маршрути като особено внимание ще бъде отделено на изграждането на интерконектори, газови центрове и терминали за втечнен газ. Енергийната ефективност също ще е приоритет.

За да бъдат интегрирани сегашните 28 енергийни пазара в един общ ще е нужно да се увеличи ролята на общоевропейската регулация. Цените ще трябва да зависят от пазарите. Там, където те се регулират, като в България, тази практика ще трябва постепенно да отпадне.

По повод на опасността от спиране на руския газ, Шевчович каза, че е  в постоянна връзка с властите в Москва и Киев с цел предотвратяване на нова газова криза и че е направил конкретни предложения как споровете между Русия и Украйна да не засягат зимните доставки и транзита на Европа.

Междувременно Шевчович съобщи, че разследването между „Газпром“ продължава и вече е в напреднал етап. Очакват се резултати от него до седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43