Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие

Снимка: БГНЕС

Децата, настанени в институции у нас, са жертва на психическо, физическо и сексуално насилие, показват за пореден път проверки на Българския хелзинкски комитет.

В новите центрове, където се преместват изведените от домовете малолетни, няма достатъчно подготвен персонал, посочва Женя Иванова от Българския хелзинкски комитет: 

Няма дете в институция, което да не е било свидетел или жертва на насилие. Начинът на живот и общуването помежду им е с насилие и това се премести в новия център. Това, което ние наблюдаваме самонараняване. Много от децата просто не издържат, защото грижата за тях не е целенасочена, не е професионална, много от тях са със здравословни проблеми, много от тях са с психически проблеми. На всичко това не се обръща внимание, наслагват се проблемите, умножават се. Психологическата грижа за детето е много занемарена. Всяко едно дете има нужда от семейство, има нужда от някой, който да се грижи само за него, а в тези институции няма как това да се случи, защото персоналът е малко, децата са много. Затова - за кратък срок и след това - в семейна среда. Това е решението за България и за това да няма насилие - да няма институции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова ще оглавява СЕМ в следващите 6 месеца

Габриела Наплатанова ще бъде временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии за 6 месеца - от идния понеделник до 27 октомври.  След нея временен председател за половин година ще бъде Симона Велева.  Това реши СЕМ днес, след като не можа да избере титуляр на поста.

публикувано на 25.04.24 в 21:07

25 години Областна администрация - Кюстендил

25 години от създаването и функциите на Областната администрация отбелязаха в Кюстендил. Това, заедно с още 28 такива администрации в страната, става с указа на тогавашния президент Петър Стоянов от януари 1990 год. Тържествената среща на екипа на Областна администрация, с участието на бивши областни и заместник-областни управители,..

публикувано на 25.04.24 в 20:52

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22