Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силният снеговалеж затруднява движението в райони на страната, някои селища остават без ток

| обновено на 06.03.15 в 12:02
Снимка: Радио Видин

Временно е затруднено движението при 12-и км по АМ "Люлин" в посоката София – Перник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограниченията са заради пътно-транспортно произшествие. Шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост в изпреварващата лента в участъка от автомагистралата. 

Поради снегопочистване временно е ограничено движението на товарни автомобили по пътя Kюстендил Дупница и по автомагистрала "Люлин", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради снеговалежа от Пътната агенция предупредиха товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета по пътя от Жиленци до контролно-пропускателния пункт "Гюешево".

Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили по пътя  Дупница Самоков, което беше временно ограничено заради снеговалежа.

47 населени места в област Монтана са без електрозахранване заради прекъснати от тежък мокър сняг проводници. Най-засегнати са общините Берковица и Георги Дамяново. Общият брой на абонатите без ток е около 14 хиляди, според информация от пресцентъра на ЧЕЗ. Очаква се до обяд да бъде възстановено захранването на пет населени места в община Брусарци. Навсякъде са изпратени аварийни екипи на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Пътищата в областта са проходими. Валежите в цялата област продължават, количеството им е между 20 и 30 литра на квадратен метър. В планинските райони снежната покривка вече е с дебелина над 10 сантиметра.

В общините Кюстендил, Тлекляно, Бобов дол, Невестино, Сапарева баня и курорта "Паначище" има аварийно прекъсване на електрозахранването заради тежките метеорологични условия, съобщиха от оперативната информационна служба на ЧЕЗ. Най-тежка е ситуацията в община Трекляно, където в почти всички 19 села нямат нормално електроподаване, след 9 часа без ток е и сградата на общината, каза кметът на Трекляно Радко Петрунов. Няма нормална връзка и по мобилните мрежи в Треклянско и това затруднява контактите и връзките с аварийните служби и екипи, добави Петрунов. В Кюстендил без ток са абонати по 5-6 улици, както и в местностите Хисарлъка, Ръжеве, Самали баир, вилната зона "Гола Велика", някои от отдалечените селата в Осоговската планина. На място са изпратени аварийни екипи, които отстраняват възникналите проблеми. 

По данни на ЧЕЗ общо около 41 хиляди клиенти на дружеството са без ток в момента заради аварии. В област Видин 11 хиляди клиенти са без ток в 47 населени места, засегнати са общините Белоградчик, Бойница, Видин,  Димово, Ружинци и Чупрене. В област Враца шест хиляди клиенти са без електрозахранване в 13 населени места в общините Враца и Криводол. В Монтана в момента засегнати са 14 хиляди клиента в 47 селища. Те са в общините Берковица, Брусарци, Вършец, Георги Дамяново, Медковец, Монтана и Чипровци. В област Перник засегнати клиенти има само в община Трън, около 2 700 в 19 населени места. В София 2700 клиенти са без ток в момента в осем селища, в Банкя, Кремиковци и Панчарево и в София област около 800 клиенти в общините Своге и Сливница. Очаква се най-късно до края на работния ден всички аварии да бъдат отстранени.

От другите две енергодружества EVN и "Енерго-Про" заявиха, че при тях няма повишена аварийност заради метеорологичните условия.

Навсякъде пътищата в Кюстендилския регион са проходими, снежната покривка на места е до 10 см. Временно е ограничено движението на товарни автомобили в м. Дервена по направлението за ГКПП "Гюешево", за да могат машини на Пътно поддържане да почистят пътните платна, съобщи началникът на КАТ при областната дирекция Румен Точев. Има ограничение на движението в една лента на 21 километър по пътя Kюстендил – Дупница под Черна нива, където има срутище отпреди седмица. Тогава през бетонната стена под ската паднаха към 500 куб.м скали, казаха от областното "Пътно управление". Мястото е обозначено със съответните временни пътни знаци и табели.

Пристанище Варна е затворено заради силния североизточен вятър. Скоростта му достига на пориви до 10 метра в секунда. Летище Варна работи нормално.

Паднала скална маса е затворила едното платно по дефилето Варвара Велинград в района на Варварските бани. Движението е само в едната лента, докато трасето не бъде разчистено. В родопската част на Пазарджишка област снежната покривка е 10 сантиметра. Въведени са ограничения за ремаркета и полуремаркета във високите части на региона.

През цялата нощ продължиха валежите от дъжд в Смолянска област, тази сутрин дъждът премина в сняг в курорта "Пампорово" и по високите части. Пътищата на територията на областта са мокри, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Остават в сила въведените ограничения за движение на тежкотоварните автомобили без ремаркета и полуремаркета по пътищата Гоце Делчев  Доспат Борино и Батак Доспат. Шофьорите трябва да бъдат внимателни, тъй като навсякъде в планинската област има опасност от падащи камъни. Трябва да бъдат подготвени и за движение при зимни условия автомобилите със зимни гуми и оборудвани с вериги. Температурите са от 1 до 5 градуса. 

Спокойна е обстановката в Смолянска област предвид обявения червен код за обилни снеговалежи и силен вятър за Смолян. Това съобщи областният управител Недялко Славов: Няма драстично пълноводие на речните корита. На язовирите в региона водният обем е под преливния ръб. Нямаме притеснения, които да са в резултат на интензивни дъждове и снеговалежи. Мокър сняг вали единствено в района на Пампорово и високите части в областта, но фирмите са предупредени, мобилизирали са цялата налична техника и към този момент нямаме притеснение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

През цялата нощ и сутринта снегопочистващите машини са работили по републиканските пътища

През цялата нощ и сутринта снегопочистващите машини са работили по републиканските пътища, съобщи за "Хоризонт" Денислав Пейчев , дежурен в ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура": Искам да ви уверя, че Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 06.03.15 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

НС изслушва икономическия министър за възможна безстопанственост в дружества на МИИ

Очаква се Народното събрание да изслуша служебния икономически министър Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните на дружества на Министерство на икономиката и индустрията. Освен него очаква се по време..

публикувано на 09.08.24 в 08:19

Пожарът в Славянка е ограничен, остава опасността от навлизане на огъня от Гърция

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава. Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на..

публикувано на 09.08.24 в 08:13

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство. За първи път от там потвърждават това в отговор на запитване на БНР. Институцията обаче, не съобщава от кого е заявена марката. От Патентното ведомство описват..

публикувано на 09.08.24 в 08:06
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп готов за тв дебат с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп се съгласи да вземе участие в дебат по телевизията с вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис на 10-ти септември. Съгласието на Доналд Тръмп да се яви..

публикувано на 09.08.24 в 08:01

Милен Желев: Разцеплението в ДПС е голямото събитие на 2024 - та, което сериозно ще разбърка тестето с карти

" Постът на служебен премиер се надценява. Тази позиция няма чак такова значение. По същия начин се преувеличава значението на поста на председател на НС". Това заяви пред БНР политологът Милен Желев. "Това не са най-важните теми в българското..

публикувано на 09.08.24 в 07:55
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Израел се съгласи за подновяване на преговорите за спиране на огъня в Газа

Израел се е съгласил на подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа на 15 август - по настояване на Съединените щати, Катар и Египет, предадоха световните агенции. По-рано посредници от страните призоваха Тел Авив и..

публикувано на 09.08.24 в 07:52
Донецк, февруари 2024 г.

Най-малко четирима убити при руски обстрел в Донецка област

Най-малко четирима души са били убити при руски обстрел в украинската Донецка област, предаде Ройтерс. Областният губернатор Вадим Филашкин съобщи за най-малко две жертви при стрелба срещу жилищен район в Константинивка, западно от Бахмут - град,..

публикувано на 09.08.24 в 07:48