Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева предупреди България да не отлага критичните реформи

| обновено на 17.03.15 в 11:41

Европа излиза от кризата и това създава нови икономически и социални възможности и за България. За да се възползваме от тях обаче, не трябва да отлагаме критичните реформи, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя беше сред основните оратори на конференция в Европейския парламент под надслов „Моята мечта за България“, организирана от евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова. В нея участваха политици, дипломоти и българи, работещи в европейските институции.

Лесно е да мечтеш за бъдещето, достатъчно е само да отвориш сърцето си, каза Кристалина Георгиева и обясни:

Мечтая си за България, която е страна на щастливи хора, в която, ако можем да приложим това, което Бутан измисли - брутно национално щастие, ние да сме в първата десетка, да е страна, в която хората да се гордеят със страната си, да разказват за нея със самочувствие и хората като пътуват навън, да си купуват двупосочни билети.

Трудното, според българския еврокомисар, е да се осъществи тази мечта. Това едва ли ще се случи, ако България не се възползва от новите възможности за инвестиции и продължи да бави критичните реформи - в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече съдебната система:

Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното. 96 процента от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Аз като видях това нещо, си казах, а какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите.

Членството в ЕС е най-хубавото в новата ни история. Време е да заемем достойно място в него, смята Кристалина Георгиева. Тя припомни един призив от тоталитарното ни минало, да се снишим и перестройката да мине над главите ни, и призова да скъсаме завинаги с този начин на мислене:

Дошло е времето да се изправим, да погледнем напред и да направим така, че децата ни, ние самите, да се гордеем с това, което сега създаваме, а не да гледаме назад или нагоре по нашите върхове.

Министърът на външните работи Даниел Митов, който също беше сред ораторите, подчерта, че сега за страната ни е особено важно да покаже, че отстоява своя исторически и геополитически избор:

В момента България има възможността да докаже, че застава зад определен дневен ред, застава зад определен ценностен избор, който сме направили преди време, но сега трябва да защитаваме. Защото ценностният фундамент на Европа в момента е атакуван от много места. Няма място за снишаване по тодорживковски, особено във външната политика, нищо подобно не може да се случва. Някои хора като ми говорят за балансирана външна политика, разбират точно това. Баланс може да се пази, но без да се снишаваме. Когато трябва, трябва да се вземат ясни, точни, категорични позиции, и ние това правим.

От Брюксел Даниел Митов предупреди също, че идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия трябва да отчита вече постигнатото в рамките на НАТО, както и нуждата от допълнителни инвестиции от страните-членки:

Това, с което трябва да сме наясно, е: първо – как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата. И второ, ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната. Трябва да си го кажем това. Аз съм "за", но трябва да е ясно, че всички държави-членки трябва много сериозно да мислят за по-сериозни разходи в сферата на отбраната, каза Даниел Митов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата „битови отпадъци, който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04