Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата схема по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще бъде обявена в края на март

Снимка: БГНЕС

В края на март ще бъде обявена първата схема по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Управляваната от Министерството на икономиката оперативна програма е първата, изцяло одобрена от Брюксел. Тя е на стойност 1 милиард и 390 милиона евро. 85 процента от тях ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата част – от държавния бюджет. Основният фокус на програмата този път са малките и средните предприятия, които принципно са най-големият работодател в България и ключов двигател на икономиката.

Схемата ще бъде за подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия и обхваща половината от общия бюджет на програмата за тази година, коментира икономическият министър Божидар Лукарски.

Подкрепа за предприемачески идеи, свързани с европейския регионални предизвикателства, подкрепа за дейности и услуги от пряка полза за развитието на бизнеса и експортния потенциал, обясни Лукарски.

През септември ще се отвори друга схема за технологично развитие и иновации и предвиденият за нея бюджет в рамките на годината е 40 милиона лева.

Развитие на сътрудничеството за иновации между предприятията и между бизнеса и научните среди, каза още Лукарски.

В края на 2015 г., през декември, ще бъде обявена последната схема за тази година за енергийна ефективност в предприятията на стойност 50 милиона лева. Вече е одобрена работната програма за 2015 г. и започва подготовката по обявяване на първата схема, съобщи Ивелина Пенева от Европейски фонд за конкурентоспособност. До края на този месец ще бъдат конкретизирани критериите за кандидатстване от малките и средните фирми.

Предвижда се с няколко крайни срока да бъде обявена тази схема и да има възможност за различни сектори от бизнеса да кандидатстват по тази схема, за да бъдат финансирани, каза Пенева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК одобри средствата по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за България

Eвропейската комисия прие оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ на България за периода 2014 — 2020 г. Средствата по нея са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика. От тях 1,18..

публикувано на 16.03.15 в 17:54

За трета поредна година община Долна баня ще получи Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов ще получи приза на специална тържествена церемония през месец май в Пловдив.  Добрата новина дойде след 13-то заседание на комисията за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво в..

публикувано на 14.03.15 в 08:36

Над 1 млрд. и 400 млн. евро ще бъдат предоставени на фирмите у нас по ОП „Иновации и конкурентноспособност”

До края на годината се очаква да бъдат отворени три процедури по нея, които ще предоставят възможност на микро, малките и средни предприятия да кандидастват за реализирането на иновативни идеи, модернизация на производствените си мощности и дори..

публикувано на 10.02.15 в 16:38

ЕБВР – иновациите ще задвижат икономиката

Иновациите в бизнеса и на институционално ниво могат да допринесат за ръст на икономиката. Това е основното послание на последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), озаглавен „Иновации в преход“. За подготовката му са..

публикувано на 05.02.15 в 11:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит..

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж...

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното..

публикувано на 11.07.24 в 19:33