Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Силистра: Орязването на плащанията за надлимитни дейности ще доведе до дългове

Орязването на плащанията за т.нар. надлимитни дейности, което днес обявиха от Националната здравноосигурителна каса, ще вкара много болници в дългове, смятат от ръководството на многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Според директора доктор Даниела Костадинова в болниците в периферията на страната трудно могат да се формират листи на чакащите, защото над 80 на сто от постъпващите за лечение пациенти са спешни и не могат да бъдат върнати.

Финансовите рестрикции, които налага касата, водят болниците до невъзможност да покриват всичките си плащания смята доктор Костадинова.

Имаме изключителни притеснения от фирмите, защото задлъжняваме, те звънят всеки ден, през ден. Спират някои доставки. От друга страна ние нямаме вина, че имаме забавяне на плащанията. И се въртим в един порочен кръг, а дейността си върви, обясни директорът.

В същото време болницата не може да планира разходите си и да връща пациенти, защото над 80% от хората постъпват по спешност.

Хората идват изключително късно, с усложнения, забатачени случаи, които са много, много комплицирани, изискват огромен ресурс, идват без медицинска документация, без елементарно изследване, без близки, водени от центровете за спешна помощ, на носилка. Питам, тези пациенти как ще бъдат върнати, коментира доктор Костадинова.

Лекарите подкрепят идеята на здравния министър Петър Москов средствата за издръжка на болниците да бъдат извадени от техните бюджети. Одобряват и намерението експерти от Здравната каса да контролират лично всеки постъпил в болницата пациент, защото така ще стане ясна реалната картина в здравните заведения. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

д-р Бойко Пенков

Започва изплащане на надлимитната дейност в болниците за декември и януари

Изплащането на надлимитната дейност на болниците за декември и януари ще започне в понеделник. Това съобщи членът на Надзорния съвет на Здравната каса и заместник здравен министър Бойко Пенков .  За месеците декември, януари и февруари има надработено..

публикувано на 20.03.15 в 14:38

Бургаски депутат предлага да се спират парите на болниците, ако пациентите се оплакват

Здравната каса да спира финансирането на болници, ако 10% от пациентите им се оплачат от отбслужването или установят, че здравното заведение е отчело дейност, която не е извършило. Такова изменение в новия закон за здравното осигуряване внася днес в..

публикувано на 19.03.15 в 08:34

Общинските болници с годишна печалба от малко над 1 милион лева

12 от общо 16 - те общинските здравни заведения – търговски дружества в Община Пловдив ще завършат финансовата 2014 година с приблизителна обща печалба от 1 милион и 99 хиляди лева. Това съобщи  за Радио Пловдив  ресорният зам.-кмет в Община Пловдив Минко..

публикувано на 18.03.15 в 11:06

Лекарите от Търговищко са недоволни от системното недофинансиране на болниците

Лекарите от Търговище изразяват недоволството си от системното недофинансиране на болничните заведения. В специална декларация търговищката структура на Българския лекарски съюз посочва, че липсата на финанси води до влошаване на медицинското обслужване в..

публикувано на 17.03.15 в 13:13
Петър Москов

Близо 148 млн. лева са просрочените задължения на държавни и общински болници

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че просрочените задължения на държавни и общински болници са близо 148 милиона лева и обясни: Подготвени са анекси към договорите за управление на всеки един от директорите на болниците. От тук..

публикувано на 13.03.15 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията ...

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за..

публикувано на 12.07.24 в 08:05